avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Ce cheltuieli poate deduce la FISC un PFA?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Ce cheltuieli poate deduce la FISC un PFA?

Buna ziua

Am o intrebare, sunt PFA cu impozit pe venit si contabila cu care lucrez mi-a mentionat ca exista posibilitatea deduceri unor sume din impozitul pe care il datorez. Am contract de comodat semnat pe un apartament si am inceput renovarea baii, pentru ca era nefunctionala. Se pot deduce o parte din aceste cheltuieli?
Intreb deoarece contabila mi-a zis ca da se pot deduce apoi mi-a sugerat sa rog firma care imi face renovarea sa imi dea o factura generica de prestari servicii si asta imi suna a ceva necurat. Nu imi doresc sa ma fofilez la plata taxelor, doresc doar sa stiu daca un PFA poate deduce cheltuieli cu renovarea firmei.
Ultima modificare: Joi, 25 Septembrie 2014
madanic32, utilizator
Cel mai recent răspuns: Elena Perianu , Traducator autorizat 11:08, 26 Septembrie 2014
Se pot deduce aceste cheltuieli, plus intretinerea, electricitatea, telefonul. Si tot de este legat de desfasurarea activitatii. Aveti tot apartamentul? Pana la urma, cel mai bine vorbiti cu inspectorul la care sunteti repartizat, sunt interpretari si interpretari ... Eu am o camera din apartament cu contract de comodat si decontez o parte din aceste cheltuieli "cu sediul". Mai puteti deduce cheltuielile pentru pensie si sanatate, dar nu cele cu impozitul de 16%.
Pai si cum trebuie sa arate factura/chitanta ca sa poata fi considerate cheltuielile ca eligibile? Contractul de comodat este facut cu 2 PFA-uri, al meu si al sotului avem fiecare cate o camera in apartament. Nu m-am bagat la nici o deducere pentru ca nu inteleg cum se fac.
Factura este o factura obisnuita, se trec acolo lucrarile efectuate. In cazul in care ati cumparat dvs. materialele de lucru, ar trebui si facturi/bonuri de casa cu stampila (pentru cheltuieli mai mici de 100 lei), pentru ele.
Problema este modul de interpretare al legii de catre diversii inspectori fiscali. Va dau exemplul meu - acelasi inspector imi spune ca nu pot deconta piese pentru masina pe PFA, ca dupa doi ani sa ma intrebe de ce nu pun si piese de schimb.
Toate cheltuielile legate de desfasurarea activitatii se pot deduce. Si ar fi pacat sa nu puneti acolo cat mai multe ... Nu stiu ce obiect de activitate aveti, deci nu va pot spune mai multe. Dar puteti cumpara calculator, deduceti 1/2 din benzina si piesele de masina, deconta telefoanele mobile ... se pot pune destule, dar nu exagerat.
Mai intrebati, cand sunt probleme ...
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa: comodat autoturism / inregistrare diverse documente dorelushu dorelushu Buna ziua.Am PFA de anul trecut , decembrie,comertz cu amanuntul,4782. si am cateva nelamuriri ,daca cineva stie sa raspunda sau a trecut prin ele : 1. Am ... (vezi toată discuția)
Pfa in devenire: pot deduce cheltuielile privind carburantul? cum evidentiez piesele de schimb in cazul prestarilor de servicii? si altele... omumaro omumaro Buna ziua, lucrez la o firma de IT. In cateva zile imi vor iesi actele pentru PFA. Ma intereseaza: 1. contractul de comodat asupra masinii personale - ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile pfa ContSters166949 ContSters166949 De curand am deschis un PFA cu activitatea principala Administrarea Imobilelor pe baza de contract sau comision. Am facut contrect de comodat pentru apartament ... (vezi toată discuția)