avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cum anulez o factura deja raportata si cum fac D300
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cum anulez o factura deja raportata si cum fac D300

Buna ziua,
Am urmatoarea problema:
1. Am emis o factura in urma cu aproape 50 de zile, pe care clientul nu mai este dispus sa o plateasca.
2. Am raportat-o in D300 si D394 ca prestare de servicii pe trimestrul III.
3. N-am platit inca TVA pentru ca am TVA la incasare si inca n-am ajuns la 90 de zile de la emiterea facturii.

Ce as vrea sa fac: sa anulez factura in cauza, pentru ca nu doar ca nu am incredere ca o sa imi fie platita factura, dar am dubii ca se va plati vreodata, si nu vreau sa dau faliment platind statului TVA pentru o factura pe care nu o voi mai incasa vreodata.

Unde am nevoie de ajutor:
1. Nu stiu cum sa procedez cu anularea facturii. Imi e clar ca clientul tb sa fie instiintat de anularea ei, dar nu stiu cum sa fac asta, cum e legal?

2. Cum raportez aceasta anulare a facturii in D300 si D394? Fac declaratii rectificative? Daca da, cand le depun? La trimestru? Sau pana pe 25 ale lunii urmatoare celei cand operez anularea facturii?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 12:02, 21 Octombrie 2014
Anularea facturii poate semnifica faptul ca nu a avut loc nicio operatiune economica, toate exemplarele facturii fiind in posesia societatii.

Despre corectarea facturilor Codul Fiscal, la art 159. prevede urmatoarele:


"ART. 159 Corectarea documentelor

(1) Corectarea informaţiilor înscrise în facturi sau în alte documente care ţin loc de factură se efectuează astfel:

a) în cazul în care documentul nu a fost transmis către beneficiar, acesta se anulează şi se emite un nou document;

b) în cazul în care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie să cuprindă, pe de o parte, informaţiile din documentul iniţial, numărul şi data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de altă parte, informaţiile şi valorile corecte, fie se emite un nou document conţinând informaţiile şi valorile corecte şi concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus în care se înscriu numărul şi data documentului corectat.

(2) În situaţiile prevăzute la art. 138 furnizorii de bunuri şi/sau prestatorii de servicii trebuie să emită facturi sau alte documente, cu valorile înscrise cu semnul minus, când baza de impozitare se reduce sau, după caz, fără semnul minus, dacă baza de impozitare se majorează, care vor fi transmise şi beneficiarului, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 138 lit. d).

(3) Persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal și au fost constatate și stabilite erori în ceea ce privește stabilirea corectă a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume în baza actului administrativ emis de autoritatea fiscală competentă, pot emite facturi de corecție conform alin. (1) lit. b) către beneficiari. Pe facturile emise se va face mențiunea că sunt emise după control și vor fi înscrise într-o rubrică separată în decontul de taxă. Beneficiarii au drept de deducere a taxei înscrise în aceste facturi în limitele și în condițiile stabilite la art. 145 - 147^2. "

Nu mai e valabila colectarea dupa 90 zile
hmmm...nu stiam ca nu mai e valabila colectarea dupa 90 de zile...sa inteleg ca daca o factura nu se plateste niciodata, nici eu nu am obligatia la plata TVA, doar ca acea factura se vede constant in decontul de TVA ca neincasata?
Ati inteles corect.
Nu ne-ati explicat de ce ati emis factura clientului? Livrare de marfa sau prestare de servicii?

Daca ati facut livrare de marfuri, puteti sa luati marfa retur, si faceti factura corespunzatoare. Daca ati prestat servicii, nu mai puteti face nimic.

Solutia este sa-l dati in judecata.

Alte discuții în legătură

Adresa gresita pe factura Mihai223 Mihai223 Am emis factura catre un client si am realizat ca e o greseala: toate datele firmei clientului sunt corecte, dar am trecut adresa gresita (ramanand tot adresa ... (vezi toată discuția)
Corectare numar factura pfa hyutt hyutt Buna, Sunt PFA (prestez servicii) si as dori sa stiu daca este legal sa corectez cu pixul numarul unei facturi emise catre un client (SRL). Intentionez ... (vezi toată discuția)
Factura gresita Monika_80 Monika_80 Buna ziua, Ce se poate face in cazul in care am primit o factura de la furnizor gresita? Sa va dau exemplu: noi am facut nir pt factura de marfa in valoare ... (vezi toată discuția)