avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare medicala dupa incetare contract
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare medicala dupa incetare contract

Buna ziua,
As dori sa stiu, cat timp dupa incetarea contractului de munca mai este persoana in cauza asigurata?
Difera aceasta durata in cazul in care contractul inceteaza prin expirare sau prin demisie?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 07:48, 24 Octombrie 2014
Trebuie sa ne spuneti ce fel de asigurare va intereseaza; medicala? pentru pensie? pentru somaj? pentru indemnizatie de crestere copil?
Ca regula, la incetarea contractului persoana nu mai este asigurata (indiferent cum se termina contractul), dar ar putea deveni.
Asigurarea medicala inceteaza la 3 luni dupa incetarea contractului de munca.
Pentru a beneficia in continuare de asigurare medicala, sunt mai multe variante:
1. incheierea unui nou contract de munca;
2. incheierea unui contract de asigurare cu casa de sanatate. Se va plati lunar 5,5% din salariul minim pe economie.
3. Persoana in cauza poate fi declarata coasigurata de catre sot/sotie sau copil (daca sunt asigurati).
4. Daca CIM a fost pe durata determinata si a expirat, persoana se poate inscrie la somaj (daca are toate conditiile de acordare a indemnizatiei de somaj), contributia fiind platita de agentia de somaj.


ORDIN nr. 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei ...

ART. 2
(1) Calitatea de asigurat o au toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice.
(2) Calitatea de asigurat încetează odată cu pierderea dreptului de domiciliu sau de şedere în România, cu decesul sau cu declararea judecătorească a morţii asiguratului.
(3) Drepturile de asigurare încetează după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei.
(4) Asiguraţii au dreptul la pachetul de servicii medicale de la data începerii plăţii contribuţiei la fond, urmând ca sumele restante să fie recuperate de CAS şi ANAF, în condiţiile legii, inclusiv obligaţiile financiare accesorii aplicate pentru creanţele bugetare.
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2014
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea medicala Bmarinela Bmarinela Buna ziua, puteti sa imi spuneti va rog cat timp mai e valabila asiguararea medicala dupa lichidare? (vezi toată discuția)
Asigurarea medicala a rezidentului intr-o tara ue pompagiu pompagiu Tatal meu este pensionar militar al statului roman. De vre-o 3 ani locuieste cu mine in Grecia,cu forme legale,nu ca turist. Ce se intimpla cu asigurarea ... (vezi toată discuția)
Asigurare cnas kmmy kmmy BUNA SEARA, as dori sa stiu care sunt actele necesare incheierii unui contract cu CNAS in urma caruia sa pot benefecia de o asigurare de sanatate pe un an ... (vezi toată discuția)