avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Poprire la sursa si bocare cont
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Poprire la sursa si bocare cont

buna ziua,
am datorii mari la o banca si la finante, pe care nu le-am putut plati. mi se retine prin proprire la sursa (pe salar direct la firma la care lucrez) o jumatate din salar, din care se platesc in rate datoriile catre cele doua creditoare. in acelasi timp banca imi retine si toti banii din contul in care se vireaza diferenta de salarul, iar finantele au trimis instiintare de poprire si bancii.
- este legal sa mi se retina si jumatatea de salar virata in banca?eu stiam ca se poate retine pana la jumatate din salar si nu am alta sursa de trai.
-cine se indestuleaza primul din retinerea facuta pe banii din cont, banca sau finantele? banca pana in acest moment a retitut sumele in contul datorie sale fa ra a vira niciun ban catre finante. nu au prioritate datoriile catre stat?
-am solicitat angajatorului sa-mi plateasca banii cash (pentru a nu mi se putea retine si ddin banca), dar acesta nu este de acord pentru ca locatia unde se fac salariile este intr-un judet si eu imi desfasor activitatea in altul. exista o varianta in acest sens.
rog si alte sugestii .
multumesc
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 15:27, 29 Octombrie 2014
Conform art. 169. alin. (4) din Codul Muncii - Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net. Angajatorul va retine corect jumatate din salariu.
Art. 169. alin. (3) din Codul Muncii spune, in cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei (daca aveti la plata pensie alimentara);
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
d) acoperirea altor datorii.

Angajatorul poate sa trimta diferenta de salariu prin mandat postal, iar Dvs. ridicati banii de la oficiul postal.

Va recomand sa mergeti la angajator cu o cerere scrisa prin care solicitati plata salariului prin mandat postal.


Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
daca mi se retine o jumatate din salar de catre angajator si virat catre cei doi creditori, este legal ca acestia sa blocheze si contul de salarii si sa-mi retina diferenta de salar virata in cont?
ali18ro a scris:

daca mi se retine o jumatate din salar de catre angajator si virat catre cei doi creditori, este legal ca acestia sa blocheze si contul de salarii si sa-mi retina diferenta de salar virata in cont?



Executorul judecatoresc si ANAF trimit titlu executoriu la angajator si la banca. Trimit si la banca pentru venituri din alte surse (daca exista), asa contul este blocat si banca retine din suma pe care o primiti lunar.

Singura modalitate este sa primiti salariu prin mandat postal sau de la casierie.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere salariu integral ralucahagiu ralucahagiu Buna ziua, In 2007, am facut o descoperiere de card, la BRD de 39990 lei pe care o puteam achita in termen de 2 ani. In fiecare luna trebuia sa las o ... (vezi toată discuția)
Plata pensie alimentara danutza1973 danutza1973 buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema; din anul 2010 sunt divortata,iar in urma hotararii definitive fostul sot a fost obligat de instanta sa ... (vezi toată discuția)
Executare silita GRYA GRYA Buna ziua, In situatia in care : daca pe langa executarea silita, prin care la munca mi se retine 33,33% din salariu mai am o rata care reprezinta 44% din ... (vezi toată discuția)