avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Instigat sa-si ucida unicul fiu
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Instigat sa-si ucida unicul fiu

In cotidianul [editat] de acum doua saptamani am citit un articol socant:
Un tata om foarte credincios a incercat sa-si ucida fiul taindu-i gatul cu un cutit. Omul sustine ca vorbeste des cu Dumnezeu si ca a primit porunca de a-i taia gatul fiului sau cu un cutit de bucatarie urmand sa-i arda apoi trupul pe un rug de lemne pentru ca mirosul de carne de copil fripta sa bucure narile Domnului.
Tatal era pregatit sa filmeze totul si sa puna povestea pe facebook si filmul pe youtube pentru a da un exemplu tuturor tatilor credinciosi despre cum trebuie executate poruncile lui Dumnezeu. Din fericire pentru fiu, chiar in clipa in care incepuse sa-i taie gatul tatal a vazut un miel in apropiere si a auzit vocea lui Dumnezeu care-i poruncea sa schimbe planul si sa ucida mielul. Cam dezamagit pentru ca taierea unui miel la porunca lui Dumnezeu nu o sa-i aduca la fel de multe likeuri pe facebook ca taierea fiului sau, tatal a executat porunca.

Daca ziceti ca sunt mincinos si ca am inventat totul ... aveti partial dreptate. Povestea e luata din manualul de religie de clasa a doua a lui Horea. L-am intrebat ce crede despre poveste air el a inceput sa turuie ca un robotel: Avraam era un om foarte credincios ... etc. adica ceea ce fusese programat sa zica. L-am intrebat ce parere are el despre poveste si ... aceeasi turuiala.
A doua zi i-am zis ca am citit in ziar povestea de mai sus. A fost absolut indignat.
Cum sa se laude pe facebook ca a vrut sa-si ucida fiul?

La fel cum se lauda Avraam ca a vrut sa faca asta, i-am zis. Insa pe vremea lui Avraam nu era facebook si youtube asa ca publicitatea s-a facut prin Biblie.
Horea a concluziuonat ca Avraam era "trilu-lilu la cap".
As vrea sa-mi explice cineva ce sens are povestea aceasta intr-o carte pentru copiii de clasa a doua?


Este luata din Sf Scriptura/Biblie...este o parabola Maestre...Nu cred ca profesorul de religie chiar asta ii indeamna pe copii ci le explica ca D zeu a incercat credinta lui Avraam, ca nu avea intentia ca Avraam sa duca sacrificiul pana la capat, ca D zeu este iubire ! Insa pentru a alege o semintie care sa aduca pe lume Mantuitorul trebuia ca aceasta sa fie pregatita... Nu este timpul si nici locul de o lectie de dogmatica sau cateheza pentru ca dvs nici nu voiti acest lucru iar eu respect aceasta dorinta din toleranta, aceeasi toleranta de care dvs nu dati dovada....
Oare copiilor nu le mai citim povesti si basme care au scene sangeroase....oare la televizor nu vad filme , desene animate cu mesaje tampe, sangeroase?
In ceea ce priveste acel articol din ziar...exista oameni bolnavi mental atat credinciosi cat si atei....
Acest mesaj nu l am scris pt dvs ci pentru ceilalalti ochi care vor citi acest topic caci gandesc ca omul are liberul arbitru si ii trebuie infatisate ambele versiuni ale unei realitati...
Amin ! ca sa va citez.... :)
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
ContSters250994, utilizator
La o varsta atat de frageda, "povestea aceasta" nu are niciun sens. Ea ar putea fi inteleasa la o varsta mai dezvoltata, intr-o anumita masura, raportandu-ne la un alt context socio-istoric si cultural, daca lasi la o parte simtul critic si dai o sansa povestii sa-ti comunice un mesaj. Pentru explicatii suplimentare, nu cred ca e locul potrivit aici, pe forumuri de discutii juridice :)
Joha a scris:

...ci le explica ca D zeu a incercat credinta lui Avraam, ca nu avea intentia ca Avraam sa duca sacrificiul pana la capat ...


Avraam n-avea de unde sa stie ca doar i se incearca credinta sau totul devine o butaforie de prost gust.
Dumnezeu (daca ar exista) ar fi vinovat de instigare la omor cu intentie indirecta iar Avraam este vinovat de tentativa de omor in forma agravata (asupra unei rude) chiar daca instigatorul a facut instigarea cu gandul de a incerca doar credinta instigatului (intentie indirecta). Pe mine nu dumnezeul care isi indeamna tatii sa-si ucida fiii ma sperie ci tatii care sunt gata sa-si ucida fii la porunca.
Reactia normala a unui tata n-ar fi trebuit sa fie: Cum poti sa-mi ceri asa ceva? Nu ti-e rusine! :training: Poti sa ma ucizi sau poti sa ne ucizi pe amandoi dar nu ma poti face sa-mi ucid fiul! sau "Doamne, eu, pentru copilul meu ma iau de piept cu Dumnezeu!"
...
Povestea aceasta poate fi interpretata ca sa-i apara si o morala? Desigur. Si o poveste (adevarata) despre John Wayne Gacy care facea pe clownul la petrecerile pentru copii si isi facea poze cu sotia lui Jimmy Carter in timp ce viola si ucidea (si invers) 35 de copii si a fost prins, judecat si prajit pe scaunul electric poate primi o morala. Orice poveste poate fi interpretata in multe feluri. Insa dincolo de povesti si interpretari raman faptele.
Repet: Ce cauta povestea aceasta in manualul copiilor de clasa a doua?



Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Si credeti ca la intrebarea dvs va putem raspunde noi?
Incercati mai ...sus....altfel ramaneti la nivelul nelinistilor metafizice....
Eu atat am avut de spus caci nu doresc sa intru in polemici cu dvs Maestre si nici nu are un rost sa incerc sa demnonstrez ceea ce dvs negati cu atata patos si va provoaca atatea nelinisti....
Joha a scris:

... nu are un rost sa incerc sa demnonstrez ceea ce dvs negati cu atata patos si va provoaca atatea nelinisti ...


In loc de idei discutam despre persoanele care postreaza si inchipuitele (asa vreti d-voastra sa va inchipuiti) mele nelinisti (politice, doamna, sociale si economice, in nici un caz metafizice).
...
Inteleg ca d-voastra n-aveti nimic de obiectat impotriva unei povesti in care Dumnezeu, pentru a verifica cat de departe poate sa mearga, cere unui tata sa-i taie gatul fiului sau si sa-i arda cadavrul. Vi se pare ca astfel copiii de clasa a doua sunt inaltati moral. :dance4:
Mai inteleg ca d-voastra credeti ca ridic astfel de intrebari pentru ca sunt tulburat de atatea nelinisti :frantic:
Boon. Da' de cand si pana cand calitatea unui argument depinde de persoana care-l sustine? Adica, deh, daca omu' ar fi nelinistit argumentul lui ar fi mai slab?
Sa fim seriosi!



Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Despre biblie handsu handsu Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ? (vezi toată discuția)
Diferenta intre "a avea" o religie si "a nu avea" trope_doi trope_doi M-am gandit la acest subiect citind status-ul utilizatoarei [b]gi_jane2[/b] (pentru care am tot respectul) din 23 Septembrie a.c.: [i]Daca oamenii sunt atat de ... (vezi toată discuția)
Ce nu inteleg eu Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Trebuie sa incep cu o afirmatie dureroasa dar adevarata: [b]am un intelect deficitar[/b]. Nu, nu sunt autist, nu sufar nici de sindromul Down si nici nu sunt ... (vezi toată discuția)