avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legislatie eliberare medicamente compensate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legislatie eliberare medicamente compensate

Buna ziua! Am o situatie in familie pentru care incerc sa gasesc o solutie. Mama mea are o pensie de 560 ron /luna si beneficieaza de medicamente compensate cu 90% din categoria B. Pentru a beneficia de aceasta compensare, lunar trebuie sa duca la medicul de familie ultimul cupon de pensie si o adeverinta de la Fisc care sa ateste veniturile ei lunare. In aceasta toamna , impreuna cu fratele ei a vandut casa parinteasca (o casa veche in mediul rural) si partea ei a fost 6.000 ron, suma care apare si pe adeverinta eliberata de fisc. Medicul de familie nu mai doreste sa ii elibereze medicamente compensate, pe motiv ca venitul ei depaseste 700 ron. Care este suportul legislativ al acestei reguli? Nu se face diferenta intre un venit permanent gen dividente, chiri etc si vanzarea ocazionala a unei proprietati. Este hilar modul de desfasurare al lucrurilor. Are o suma modica de bani din vanzarea unei proprietati, nu mai beneficiaza de reduceri de medicamente, ca urmare banii din vanzare vor fi folositi pt a cumpara medicamente! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:20, 4 Noiembrie 2014

Din pacate, venitul din vanzarea unei case este mai mult decat "venituri numai din pensii de pana la 700 lei/luna".

HG nr.117/2013 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014:

ART. 102
(1) Suma maximă care se suportă de casele de asigurări de sănătate din Fond este cea corespunzătoare aplicării procentului de compensare a medicamentelor asupra preţului de referinţă.
(2) Procentul de compensare a medicamentelor corespunzătoare DCI-urilor prevăzute în sublista A este de 90% din preţul de referinţă, al celor din sublista B este de 50% din preţul de referinţă, iar al celor din secţiunile C1 şi C3 din sublista C este de 100% din preţul de referinţă.
(3) Procentul de compensare a medicamentelor corespunzătoare DCI-urilor prevăzute în sublista B este de 90% din preţul de referinţă, din care 50% se suportă din bugetul Fondului şi 40% din transferuri din bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului, pentru prescripţiile a căror contravaloare la nivelul preţului de referinţă/prescripţie este de până la 330 lei/lună şi de care beneficiază pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 lei/lună.


Norme de aplicare a HG nr.117/2013:

ANEXA 30
MODUL DE PRESCRIERE, ELIBERARE ŞI DECONTARE a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu

ART. 1
.....
(9) Pentru a beneficia de medicamente conform art. 102 alin. (3) din Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 - 2014, pensionarii trebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 700 lei pe lună, iar acesta va consemna în fişa medicală a pensionarului/în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei şi va anexa la fişa medicală declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie boala dritaS dritaS sunt pensionar boala cu o pensie de 394 ron iar la eliberarea unei retete compensate mi sa spus ca nu pot beneficia de compensare conf listei B cu pensie sub ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a prescrie medicamente ContSters292683 ContSters292683 Buna ziua, Un medic poate prescrie legal pe o reteta simpla si medicamente din afara zonei lui de specializare? Orice medicament? Multumesc! (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate handicap Lungu Constantin Lungu Constantin Am fost cu sotia la medicul de familie si a refuzat sa-i mai elibereze reteta compensata 100% conform certificatului de handicap permanent, pe motiv ca a ... (vezi toată discuția)