avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Donatie masina catre ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Donatie masina catre ONG

O societate comerciala doreste sa doneze un autoturism catre fundatia proprie (adica fundatia are ca fondator societatea comerciala). Ce presupune aceasta procedura? Donatia se autentifica la notar? Masina se inmatriculeaza pe fundatie? Care ar fi pasii?
Cel mai recent răspuns: AndaBrailean , utilizator 11:25, 13 Noiembrie 2014
1. Exista o discutie daca este legal ca o societate lucrativa sa faca donatii - noul Cod Civil nu mai interzice expres actele facute in alt scop decat cel stabilit de lege sau statut pentru persoana juridica in cauza (in cazul acesta, obtinerea de profit) decat la organizatiile non-profit, dar nu e clar 100% care e situatia la persoane juridice lucrative cum e cazul SRL, SA etc. Oricum, fiind fundatia infiintata chiar de firma, functionarea fundatiei are un efect publicitar / promotional implicit pentru fondator ( ca probabil e mentionat public cine e fondatorul, sau poate rezulta chair din denumire) deci indirect se poate afirma in acest caz ca serveste oarecum scopului obtinerii de profit.
2. Daca valoarea masinii donate este sub 25.000 lei nu este obligatoiu ca actul de donatie sa fie in forma autentica. De verificat insa ce acte cer cei de la serviciul de inmatriculari, ca uneori au idei si cerinte care nu au temei legal dar ei insista... In mod normal nu ar trebui sa refuze un act de donatie sub semnatura privata, asa cum si un contract de vanzare poate fi in forma neautentica si neatestata.
3. Desigur, daca proprietatea e transferata prin donatie de la firma la fundatie, masina va trebui inmatriculata pe fundatie, ca la orice transfer de proprietate... detaliile exced temei acestei sectiuni a forumului.
Atunci poate fi transferul masinii de pe firma pe societate o sponsorizare nedeductibila?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fundatie nonprofit-vanzare vladrednic vladrednic Buna ziua, Va deranjez cu rugamintea de a ma ajuta cu o opinie referitoare la cedarea contra cost a unei fundatii umanitare non profit fara activitate. ... (vezi toată discuția)
Donatia facuta de un srl monica borz monica borz Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile. (vezi toată discuția)
Care sunt avantajele unui contract de sponsorizare? albert_25 albert_25 Buna ziua! Sunt asociat al unei societati comerciale si as dori sa stiu care sunt (daca sunt) avantajele unui contract de sponsorizare facut de societate ... (vezi toată discuția)