avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz demisie

Buna ziua,
In prezent lucrez ca lucrator comercial la o firma. Am depus insa mai multe CVuri la diferite firme din domeniul in care mi-am facut studiile(mecanica) si este posibil sa ma angajez in alta parte cat de curand. Preavizul prevazut in contract cu firma la care lucrez in prezent este de 20 de zile lucratoare, insa nu cred ca voi putea sa-l onorez daca primesc un raspuns pozitiv din alta parte.
As dori sa stiu care sunt posibilile consecinte pe care le pot suporta in cazul plecarii fara completarea preavizului.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Negrut , Consultant resurse umane 08:58, 11 Noiembrie 2014
Cea mai grava consecinta poate fi desfacerea disciplinara a contractului de munca, dar la fel de bine Angajatorul poate renunta la dreptul sau la preaviz.
1. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.).

3. De asemenea, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.
Puteti incerca sa vorbiti cu angajatorul, poate va fi intelegator si va fi de accepta sa incetati activitatea prin acordul partilor, la o data stabilita de comun acord, astfel incat sa fie toata lumea multumita.
In caz contrar, prin nerespectarea termenului de preaviz, riscati sanctionarea disciplinara.
Sanctionarea disciplinara ce implică mai exact? Taieri salariale si desfacerea contractului de munca? Sau mai cuprinde si altceva?
Multumesc .
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca

Alte discuții în legătură

Demisie pirvuralucam pirvuralucam Buna ziua, sunt angajata la o firma, vreau sa demisionez, mi-am gasit in alte parte un post mult mai bun, am depus cererea de demisie, in contractul de ... (vezi toată discuția)
Demisia Rusu Adriana Rusu Adriana Buna ziua! Am primit o convicare conform art251. Aliniatul 2 din codul muncii precum ca voi fi cercetata disciplinar pt nerespectarea preavizului si absentarea ... (vezi toată discuția)
Ancheta disciplinara dupa demisie? sim07 sim07 Buna ziua, Am o intrebare daca ma puteti ajuta. Are angajatorul dreptul de a incepe o ancheta disciplinara impotriva unui salariat care si-a depus deja ... (vezi toată discuția)