avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Redobandire permis auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Redobandire permis auto

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns referitor la hotararea definitiva de mai jos:

" Solutia pe scurt: Condamnă pe inculpat X la o pedeapsă cu amenda penală în cuantum de 140 (unasutăpatruzeci) zile-amendă, suma corespunzătoare unei zile-amendă fiind de 10 (zece) lei, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, prevăzută de art. 336 alin 1 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală (faptă săvârşită la data de 19.04.2014). Pune în vedere inculpatului prevederile art. 63 din Codul penal, potrivit cărora în cazul sustragerii cu rea-credinţă de la executarea amenzii penale în cuantum de 1400 lei, instanţa va înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii de 140 de zile. În temeiul art. 274 alin. 1 Cod de procedură penală, obligă pe inculpatul X la plata sumei de 100 lei, din care suma de 50 lei aferentă urmăririi penale, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Document: Hotarâre ...../2014 01.10.2014 "

1) Care este perioada exacta in care se poate redobandi permisul ?
2) Recipisa de plata a amenzii se depune la instanta de executare si la politia rutiera ? ( amenda fiind achitata pe data de 11.11.2014 ).
3) Daca amenda penala apare in cazierul judiciar,poti sa candidezi la concursuri organizate de Institutiile statului( ex. ANAF ) ? Daca nu? Care este perioada?

Cu stima,
M...
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
IzvMir, utilizator
Cel mai recent răspuns: IzvMir , utilizator 11:56, 8 Mai 2015
Potrivit art. 116 din OUG 195/2002 : Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;

Va puteti prezenta la examen pentru redobandirea permisului dupa termenul de 6 luni de la data achitarii amenzii( 11.11.2014.)
Dovada platii se depune la judecatorul delegat cu executarea , in termen de maxim 3 luni de la ramanerea definitiva a hotararii. Va puteti pastra o copie de pe aceasta pentru orice eventualitate.
Daca aveti mentiuni in cazierul judiciar nu cred ca puteti participa la un concurs organizat de ANAF. Presupun ca participati la acest concurs in vederea angajarii iar la angajare cazierul trebuie sa fie curat, fara alte mentiuni inserate.
Mentiunile din cazierul judiciar cu privire la amenda penala se vor radia de drept odata cu intervenirea reabilitatii de drept. Potrivit art. 165 Cod penal, reabilitarea de drept in cazul condamnarii la pedeapsa amenzii,......., intervine daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit o alta infractiune. Termenul de 3 ani incepe sa curga de la data achitarii amenzii ( 11.11.2014), asa cum ne arata dispozitiile art. 167 al 3 Cod. Penal.
La implinirea celor 3 ani, autoritatea care tine evidenta cazierului judiciar va sterge din oficiu mentiunile privind pedeapsa stabilita.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
Oana Macovei, Avocat
Va multumesc foarte mult pentru promptitudine! Sa inteleg ca pot merge si peste o luna pt a sustine acest examen de redobandire permis?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
IzvMir, utilizator
Nu. Asteptati sa treaca 6 luni de la data achitarii amenzii dupa care va puteti prezenta la examen.
Ok. Am inteles. Multumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
IzvMir, utilizator
Buna ziua!

Am rugamintea la dvs sa ma ajutati cu un raspuns:
Pot cere instantei de judecata reabilitarea mai devreme de 3 ani si sa fie radiata amenda penala din cazierul judiciar? Daca da, cum trebuie sa procedez?

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2015
IzvMir, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Peste cat timp pot recupera permisul? johnythelove johnythelove Tip solutie: Condamnare cu acord de recunoaştere Solutia pe scurt: În baza art. 336 alin 1 C.pen. cu aplicarea art.396 alin.10 C.pr.pen. condamnă ... (vezi toată discuția)
Reabilitare pt amenda penala IzvMir IzvMir Buna ziua! Am rugamintea la dvs sa ma ajutati cu un raspuns la urmaturul caz: \\\\\\" Solutia pe scurt: Condamnă pe inculpat X la o pedeapsă cu amenda ... (vezi toată discuția)
Amenda penala pentru conducere sub influenta alcoolului- termen reabilitare de drept heheheee heheheee Buna ziua, daca am primit sentinta asta dupa cat timp intervine reabilitarea de drept? În temeiul art. 336 Cod Penal cu aplicarea art. 53 lit.c Cod Penal ... (vezi toată discuția)