avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... SRL infiintat de ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

SRL infiintat de ONG

Buna ziua,

Daca ONG-ul infiinteaza un SRL pentru a "produce" venituri ce vor fi folosite exclusiv in cadrul ONG-ului pentru plati curente si finantare de proiecte proprii, se cheama ca "face profit"?

Sau, un ONG care are ca scop si obiect de activitate " activităţi pentru promovarea bicicletei, a turismului, a sporturilor montane, protecţia şi dezvoltarea durabilă a mediului" ar putea factura "Ture de bicicleta ghidate" (turism) fara sa infiinteze un SRL?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: SilviuNegoita , utilizator 14:39, 9 Decembrie 2014
ONG poate desfăşura activităţi economice în vederea obţinerii de venituri pentru susţinerea şi finanţarea activităţii sale non-profit, fara sa infiinteze SRL.
Profitul obţinut de ONG din activităţile economice trebuie sa fie utiliat de ONG in vederea finantarii si sustinerii activitatii non-profit. Profitul obţinut de ONG din activităţile economice va fi supus impozitului pe profit în cotă de 16% (cu excepţia celor neimpozabile )


Strict pentru exemplul prezentat, nu e nevoie sa va infiintati srl de catre ong ci acele venituri din facturi se trec la categoria venituri din activitati economice. Sa aveti in vedere ca sa evidentiati distinct si cheltuielile averente acestor venituri pentru a va ajuta la completarea declaratiei 101.
george-neagu a scris:

Strict pentru exemplul prezentat, nu e nevoie sa va infiintati srl de catre ong ci acele venituri din facturi se trec la categoria venituri din activitati economice. Sa aveti in vedere ca sa evidentiati distinct si cheltuielile averente acestor venituri pentru a va ajuta la completarea declaratiei 101.


Da, exemplul este exact ce intentionam sa facem. Bun, deci e treaba pur contabiliceasca de aici inainte.
Multumesc frumos pentru raspuns!

Acea activitate ar putea fi vazuta ca fiind in stransa legatura cu scopul, ca ghidand oameni in ture de biciclete implicit promovezi utilizarea bicicletei. Daca e contra cost este activitate economica directa si cum am aratat e acceptabila prin prisma primei conditii, de legatura stransa cu scopul, dar trebuie sa indeplineasca si a doua conditie, a caracterului subsidiar. Daca ajunge ca acel ghidaj contra cost sa fie unica sau principala activitate a ONG-ului, trebuie infiintat SRL si facut prin el acea activitate economica, pentru ca altfel devine ilegala nemaifiind subsidiara, ci devenind firma mascata in ONG...
Vorbim de ONG activ, care cauta solutii de autofinantare, nu de unul infiintat pentru a scapa de platit impozite :)


Multumesc Radu!
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong - asociatie sau fundatie, ce si cum? CiricReimond CiricReimond Buna ziua, am in plan deschiderea unei ONG pentru sprijinirea oamenilor ( educatie antreprenoriala, sustinerea copiiilor/famiilor devaforizate, promovarea ... (vezi toată discuția)
Finantari ong cu activitati economice edigta1 edigta1 Buna ziua! Am decis sa infiintez o companie de curierat pe bicicleta, promovand sportul si organizand alte evenimente caritabile legate de sport in acelasi ... (vezi toată discuția)
Activitate economica ong - pe sectie crysenc21 crysenc21 Stiu ca asociatiile pot avea in cadrul lor sectii care pot desfasura activitati economice care sunt in legatura cu scopul asociatiei. Daca o asociatie vrea ... (vezi toată discuția)