avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Posibilitate refuz rechemare concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Posibilitate refuz rechemare concediu de odihna

Buna ziua,

Voi face o scurta descriere a situatiei mele. Lucrez ca specialist IT ( programator ) la o societate comerciala privata si doresc sa imi iau concediu de odihna. Fac cerere pentru acesta si o dau conducerii. Cererea imi este aprobata si plec in concediu.

Tin sa mentionez ca nu sunt singurul programator din firma si totodata prezenta mea nu e critica pentru efectuarea activitatii firmei, adica in lipsa mea, aproape oricine ma poate inlocui pe perioada cat sunt in concediu, deoarece firma detine mai multi programatori care lucram impreuna la unul sau mai multe proiecte, iar datele nu sunt blocate pe nici unul din calculatoarele existente la firma ( proiectele fiind stocate pe serverele firmei la care au acces toti angajatii ).

Activitatea firmei presupune creare de produse software la comanda pentru diversi clienti a caror domenii de activitate pot varia ( adica am creat software pentru institutii de invatamant, spitale, alte societati comerciale, etc).

As fi interesat daca am intrat in concediu de odihna si angajatorul incearca sa ma cheme inapoi cum se deruleaza urmatoarele situatii:

1. Ca angajat, nu raspund la e-mail sau telefon in timpul concediului de odihna ( Exista posibilitatea sa am obligatia sa fac asta ? Daca da, este legal acest lucru, si unde ar putea fi mentionata ? )

2. Daca angajatorul incearca sa imi comunice prin alt angajat sa revin, ce validitate are acest lucru ? Cum demonstreaza ca a facut asta ?

3. Daca face o cerere de rechemare din concediu. Cum ajunge aceasta cerere la mine ( si daca trebuie sa ajunga ) si cum se demonstreaza ca mi s-a adus la cunostiinta si am refuzat justicat sau nejustificat rechemarea din concediul de odihna ?

3.Ce presupun termenii 'situatii de forta majora' si 'situatii exceptionale' ? De ce sunt caracterizati ? Cum demonstreaza firma la care lucrez ca o anumita situatie e considerata "exceptionala", fiind necesara rechemarea mea din concediu ?



Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 17 Noiembrie 2014
1. Rechemarea salariatului din concediu de odihna nu se poate realiza nemotivat, ci doar pentru cazuri de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă.

Conform cu principiul de drept , unui drept subiectiv ii corespunde o obligatie corelativa, dreptul angajatorului de a rechema din CO un salariat in conditiile legii , ii corespunde obligatia salariatului de a se prezenta la munca.

2. Angajatorul emite o decizie de rechemare din concediu. Decizia de rechemare din CO poate fi comunicata salariatului si prin posta cu confirmare de primire ori prin orice alt mijloc de comunicare (inclusiv , prin predare personala catre acel salariat).

3. Forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil.
"De asemenea, interesele urgente vizate de lege se refera la imprejurarea in care se impune prezenta salariatului la locul de munca pentru nevoi de serviciu care nu au fost si nici nu puteau fi anticipate la data programarii concediilor de odihna si nici anterior inceperii efectuarii acestuia, in vederea unei reprogramari.

In plus, caracterul urgent al nevoilor de serviciu trebuie analizat in raport cu imprejurarea, daca solutionarea acestora mai poate comporta sau nu o amanare, fara sa afecteze bunul mers al activitatii"
harta.avocatnet.ro/articol/S... .
Deci in concluzie, rechemarea din concediu de odihna e un drept al angajatorului.
Daca ma cheama inapoi trebuie sa primesc o decizie scrisa fie prin posta sau personal.

Pe linkul trimis de dumneavoastra am gasit acest citat:

"Mai mult decat atat, angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna numai in situatia in care nu exista un alt salariat care sa poata indeplini, in aceleasi conditii, respectivele atributii de serviciu neprevazute si urgente."

In cazul meu spuneam ca fiind o firma de IT si resursele cu acces comun, exista mai multi programatori care pot rezolva problemele legate de proiecte fie ele urgente sau nu. Practic suntem mai multi oameni care lucram la acelasi lucru si exista 5 persoane inafara de mine care pot face orice fac eu, avand aceeasi functie si pregatire ca mine.

E aceasta conditie obligatorie ? Adica daca exista inlocuitor mai are dreptul de a ma rechema ?

Nu este o conditie obligatorie este doar o parere a unui specialist. Legea este neclara in aceasta privinta , intrucat nu defineste clar situatiile in care se pot rechema din CO salariatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna Adriana68 Adriana68 La firma la care lucrez mi s-a spus la angajare ca pot lua concediu de odihna 2 saptamani vara si doua iarna.( ceea ce nu inseamna 20 zile calendaristice, ... (vezi toată discuția)
Ajutor urgent elenajaad elenajaad Ma aflu in CO si mai am de efectuat inca 2 saptamani. Am primit o somatie de la soc unde lucrez sa restitui autoturismul, laptopul si telefonul \"in prima zi ... (vezi toată discuția)
Co costic costic buna seara. este vb de rechemare din CO. Codul muncii prevede acest lucru, pentru cazuri exceptionale, dar daca salariatul nu intelege sa revina si continua ... (vezi toată discuția)