avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Cheltuieli deductibile contract de comodat auto
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Cheltuieli deductibile contract de comodat auto

Am inteles din discutiile forumului ca cheltuielile unui autovehicul care nu e folosit exclusiv in scopul afacerii si pentru care s-a incheiat un contract de comodat , se deduc in proportie de 50%.
1.Daca deplasarile se fac in afara localitatii trebuie intocmite foi de parcurs .
2.Se pot emite facturile de reparatii, intretinere pe numele comodantului (cu obligativitatea intocmirii unei note de calcul) sau este obligatoriu ca acestea sa fie emise pe numele comodatarului ? Precizez ca proprietarul autoturismului cu care a fost incheiat contract de comodat auto este o alta persoana fizica.
Cod fiscal:

ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă
(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:

l^1) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii şi a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietate sau în folosinţă. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situațiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;

5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

Cheltuielile care intră sub incidenţa acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

În cazul vehiculelor rutiere motorizate, aflate în proprietate sau în folosinţă, care nu fac obiectul limitării deducerii cheltuielilor, se vor aplica regulile generale de deducere.

Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileşte prin norme;


Norme:


39^1. (1) În sensul prevederilor art. 48 alin. (7) lit. l^1) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii şi expresiile prevăzute, condiţiile în care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitării fiscale, se consideră a fi utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii au semnificaţiile prevăzute la pct. 45^1 din normele metodologice date în aplicarea art. 145^1 din Codul fiscal din titlul VI "Taxa pe valoarea adăugată".

(2) Dacă vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii, se limitează la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 48 alin. (4) şi (5) din Codul fiscal legate de aceste vehicule, cu excepţia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplică regulile privind amortizarea prevăzute în titlul II, după caz. În cadrul cheltuielilor supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecărui vehicul, inclusiv cele reprezentând: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecţiile tehnice periodice, rovinieta etc.

În vederea acordării deductibilităţii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizării vehiculelor se efectuează pe baza documentelor justificative şi prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasării, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.


Aveti aici pct. 45^1 din normele metodologice date în aplicarea art. 145^1 din Codul fiscal din titlul VI "Taxa pe valoarea adăugată"

[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns , dar nu am inteles daca facturile de reparatii, intretinere a autovehicului utilizat conform contractului de comodat ,trebuie sa fie eliberate pe numele comodatarului sau comodantului. Precizez ca sunt PFA , prestatoare de servicii , neplatitoare de TVA .
Pe numele comodatarului, PFA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate pfa Derulator Derulator Buna dimineata, In cazul unei PFA, se pot inregistra in jurnalul de incasari si plati cheltuielile pentru RCA, CASCO, revizii programate si combustibil ... (vezi toată discuția)
Comodat johnny_1961 johnny_1961 Buna ziua, Am o masina in leasing si as vrea sa ii fac baiatului meu (PFA) contract de comodat pentru a-si deduce din cheltuieli.Domeniul PFA este de ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate prima asigurare casco Cocoara Beatrice Cocoara Beatrice Buna ziua Am incheiat asigurare Casco pentru o masina achizitionata in leasing si nu stiu daca primele de asigurare sunt deductibile la calcul impozit pe ... (vezi toată discuția)