avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna seara,
Sunt avocat de cativa ani si o viitoare mamica in 2015 . Momentan veniturle mele sunt relativ mici, nu am depasit pragul minim la care se calculeaza cotele la barou, chiar am luni in care veniturile sunt si zero. Cu toate acestea nu am fost niciodata suspendata din profesie si sunt la zi cu toate taxele, impozitele precum si contributiile la barou. Intrebarile mele sunt:
1. Chiar daca in ultimele 12 luni inaintea nasterii copilului am luni in care venitul declarat este zero, pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului de la stat?
2. Am dreptul sa primesc din partea baroului un ajutor pentru cresterea copilului in conditiile enuntate?
3. Veniturile de la intrebarile 1 si 2 se pot cumula sau sunt alternative?
Va multumesc anticipat. Precizez ca eu m-am documentat insa nu mi-ar prinde rau si o alta parere.
Cel mai recent răspuns: mamica2015 , utilizator 20:09, 27 Noiembrie 2014
1. In Statutul avocatului sau in Regulamentul de organizare a Baroului din care faceti parte ar trebui sa fie prevazute si astfel de situatii si modul de rezolvare.

2. Deoarece dvs. aveti o profesiune liberala cred ca vi se poate aplica urmatoarea prevedere din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.

3. - Conform celor de mai sus eu spun puteti beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta de la stat.
- Puteti pune intrebarea si la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

va multumesc foarte mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie nou-nascut ytsejam ytsejam Buna ziua, Sotia are i.i. (intrepr. individ.) care desfasoara activitate neintrerupta de aprox. 5 ani si avem un copil nascut in 3 ianuarie 2016. Sotia nu a ... (vezi toată discuția)
Ccc cu contract de agentie imecs imecs buna. Am o mare problema, am realizat venituri cu contract de agentie ca persoana fizica autorizata , pe baza de comision. Am ales 16%, dupa care societatea a ... (vezi toată discuția)
Returnare icc pentru pfa fara venituri in fiecare luna P1Roxana P1Roxana Buna ziua, As dori o lamurire in legature cu situatia descrisa mai jos: - am un PFA cu venit in sistem real, in IT (cod CAEN 6201); aceasta e singura sursa ... (vezi toată discuția)