avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie incasata ilegal
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie incasata ilegal

acum 8 ani tatal meu a decedat de cancer la colon.mamei i s-a spus sa aduca actele necesare la casa de pensii pt ca are dreptul la pensie.timp de 7 ani si jumatate mama mea a incasat pensie iar acum a fost chemata la casa de pensii unde i s-a spus ca trebuie sa restituie banii pe care i-a incasat pt ca nu a fost legal.intrebare este daca e corect si cinstit sa restituie acesti bani pe care mama i-a incasat ,din moment ce nu i-a luat cu forta,nu a dus acte false,ea nu a stiut decit ca asa este si ca incaseaza pensia in mod LEGAL.ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: keskin , utilizator 10:58, 29 Noiembrie 2014
Doar o instanță de judecată ar putea eventual stabili faptul că nu ar trebui să fie restituiți banii.
Ultima modificare: Vineri, 28 Noiembrie 2014
ContSters334413, utilizator
Legea 125/2014

Art. 1. -

(1) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina pensionarilor aflati in evidenta sistemului public de pensii la data intrarii in vigoare a prezentei legi, reprezentand sume incasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor, nu se recupereaza

(2) Sumele cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor provenite din debite si recuperate de la pensionari incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se restituie esalonat, pe o perioada de 5 ani calendaristici, incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale

Art. 2. - Debitele care au drept cauza culpa debitorului, cum ar fi folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei, nerespectarea obligatiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, dupa caz, cu venituri din activitati independente, nu fac obiectul scutirii de la plata si al restituirii, potrivit prevederilor prezentei legi.


Vedeti unde va incadrati.


Amanunte aici:


www.avocatnet.ro/content/art...


[ link extern ]
va multumesc pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incasari necuvenite in timpul pensiei anticipate MarcuCelcuArcu MarcuCelcuArcu Buna ziua, In 2012, mama a fost pensionata anticipat, primind decizia de pensionare cu suma de bani pe care trebuie sa o incaseze lunar, dupa scaderea celor ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani pensie (amnistie fiscala pensionari) mamon mamon Buna ziua!Mama mea a iesit la pensie anticipata in 2003(sector agricol).In 10.07.2012 primeste decizie pt limita de varsta.Acestei decizii ii este atasat si un ... (vezi toată discuția)
Pensie bechesancacristina bechesancacristina amnistia fiscala pentru pensionari nu se aplica si pentru pensia de urmas? (vezi toată discuția)