avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren retrocedat proprietarului. Ce poate face cel ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren retrocedat proprietarului. Ce poate face cel care detine casa de langa teren?

Buna seara.
Ma adresez celor prezenti pe forum pentru a cere un prim sfat.
Am cumparat o casa de la stat (impreuna cu terenul de sub casa plus un metru imprejur) in anul 2001, dar terenul aferent nu s-a putut putut cumpara la momentul respectiv si am tot amanat cumpararea terenului (folosindu-l intre timp in chirie de la primarie).
Anul acesta am aflat ca mostenitorii casei si a terenului aferent au intentat proces impotriva primariei pentru retrocedarea terenului si totodata si al casei cumparate de noi.
Iar acum cateva zile judecatoria s-a pronuntat in acest caz si a decis retrocedarea terenului de langa casa noastra mostenitorilor fostilor proprietari.

Intrebarea mea ar fi in cazul in care am dori sa cumparam terenul care ar fi abordarea potrivita in acest caz?Sa abordam un avocat si prin dansul sa contactam proprietarii noi? Sa ne adresam primariei? Sau se ne adresam direct noilor proprietari?
Si cam cat dureaza de la pronuntarea sentintei pana la momentul in care proporietarii isi vor intra in drepturi?

Va multumesc anticipat pentru raspuns si pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 17:11, 7 Decembrie 2014
Incercati sa contactati proprietarul ! E cel mai corect. Sentinta este supusa apelului, recursului, deci poate dura, dar e mai binesa va faceti un prieten, nu un duşman .
De acord, incercati sa negociati. Verificati intai situatia juridica a lucrurilor cu un avocat, vedeti daca e nevoie de servitute de trecere sau de alt fel pentru dv., verificati care e pretul din zona al imobilelor, scoateti un certificat de urbanism daca puteti si apoi negociati. Intai insa adunati informatii.
Daca luati sau nu un avocat sau un mediator cu voi la negociere, e la latitudinea dv; din punctul meu de vedere, ar fi benefic si una si alta, dar depinde de dv. Vedeti si ei daca vin singuri, daca aveti un canal de discutie, daca va propun ceva, daca mai degraba le propuneti dv., in functie de situatia de fapt.
Primaria v-a vandut ce nu era al ei, respectiv casa. Eu as negocia terenul si casa, pentru ca sigur va incepe procesul si pentru casa, si are toate sansele sa il castige, din pacate pentru dumneavoastra. Atentie mare sa nu existe mai multi mostenitori, care sa apara pe parcurs cand aud ca e de luat.
GermanAlex a scris:

Primaria v-a vandut ce nu era al ei, respectiv casa.

Si cu bani dati pe casa, cum ramane?
Veti deschide proces contra primariei (sau celui care v-a vandut casa) si veti cere banii si dobanda legala inapoi. Daca cineva va vinde ceva ce nu detine cum credeti ca poate fi legal? M-am judecat (familia mea) ani buni pana am evacuat chiriasii care si-au cumparat apartamentele din casa strabunicilor mei (cu toate ca stiau bine ca exista mostenitori) si a fost mult stres pentru ambele parti si dupa evacuare au urmat alte procese, ei pentru ce au reparat la casa, noi pentru ca au folosit casa fara sa plateasca chirie - am castigat pe linie si i-a costat. Conform legislatiei nu prea aveti cum castiga. Puteti insa sa ajungeti la intelegere si sa scurtati chinul si timpul. Discutati cu proprietarii, verificati actele, calitatea de mostenitori, verificati daca nu exista alti mostenitori... Puteti chiar sa incercati sa cumparati drepturile litigioase de la mostenitori si daca reusiti sa va indreptati contra primariei si sa va luati apoi banii inapoi. Un lucru trebuie sa va fie clar. Fiti calm, amabil si discutati fara sa va certati, fara sa aruncati vorbe pe care le puteti regreta mai tarziu. Fostii chiriasi care s-au comportat foarte necivilizat au fost penalizati in bani castigati prin proces.
Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2014
GermanAlex, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea 10/2001, drept juridic, imobil retrocedat, partaj !!! dip2011 dip2011 Am un imobil care in baza legii 112 a fost retrocedat, din care 1 apartament catre mine ca proprietar iar restul de 11 apartamente au fost vandute de catre ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea de cumparare a curtilor caselor nationalizate / retrocedate Dark_Guy Dark_Guy Buna Ziua! Suntem mai multi proprietari care au cumparat imobile (legea 112) intr-o curte comuna. Curtea si una dintre locuinte a fost retrocedata fostei ... (vezi toată discuția)
Casa retrocedata dong_yi dong_yi Buna ziua, Tocmai am primit dispozitia de retrocedare de la primarie si as vrea sa stiu urmatoarele: - daca, primaria a avut proces cu actualii chiriasi si ... (vezi toată discuția)