avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Posibilitatea de cumparare a curtilor caselor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Posibilitatea de cumparare a curtilor caselor nationalizate / retrocedate

Buna Ziua!

Suntem mai multi proprietari care au cumparat imobile (legea 112) intr-o curte comuna. Curtea si una dintre locuinte a fost retrocedata fostei proprietare.

Recent a aparut un presupus cumparator care afirma ca a cumparat acesta locuinta impreuna cu TOATA suprafata curtii si ne-a somat sa evacuam masinile parcate pe "terenul lui". Teren pe care noi, timp de mai multi ani o inchiriam de la primaria Cluj in cota aferenta suprafetei locuintelor.

Mentionam ca cei care locuim aici de mai mult ani(si am devenit proprietari), am incercat sa cumparam curtea de la primarie, dar fara succes. Fosta proprietara nu ne-a contactat si nici nu am reusit sa o contactam in legatura cu curtea ulterior retrocedata dansei (dupa stirea noastra in 2008), deoarece avocatii dansei au refuzat dezvaluirea oricaror detalii de contact.

Acuma ne-am trezit cu noul proprietar care ne someaza sa evacuam toata curtea in afara de o cale de acces de o jumatate de metru. Ce putem face legal? (sunt 9 locuinte in aceasta curte comuna)
Cel mai recent răspuns: mail4me , utilizator 13:09, 1 Martie 2017
Daca ati dobandit imobilul in baza lg.112/1995, dreptul dvs. de proprietate asupra terenului aferent acestui imobil s-a născut din lege, respectiv, din dispoziţiile art. 37 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 112/1995, conform căruia, în situaţiile de vânzare către chiriaşi a apartamentelor şi, când este cazul, a anexelor gospodăreşti şi a garajelor aferente, dreptul de proprietate se dobândeste si asupra terenului aferent, cu respectarea dispozţiilor art. 26 alineatul ultim din lege.
Drept urmare, toti proprietarii ati dobandit o cota parte din terenul ce reprezinta curtea comuna si trebuie sa o folositi in comun, inclusiv proprietarul care sustine ca detine toata curtea.
Sunteti amabila sa clarificati, ce se ntelege prin termenul de "teren aferent"? Este doar terenul de sub constructie, sau o parte din curte? In contractul de vanzare-cumparare se vorbeste doar de terenul de sub casa ( curtea ramanand in posesia statului- Consiliului Local?). La primarie ne-au informat ca TOATA curtea a fost retrocedata fostului proprietar.Daca , odata cu vanzarea imobilului prin Legea 112, nu am primit posibilitatea de a cumpara si o parte din curte(doar de a inchiria o cota parte),CE DEMERSURI PUTEM FACE, in conditiile in care presupusul cumparator sustine ca a cumparat TOT terenul?
Va multumim.
ulterior legii caselor nationalizate s-a dat lege despre terenurile care nu sunt sub cladirle nationalizate adica curtile ( care fusesera omise)

care este nr acestei legi date cu intarziere, ulterior, ( ma intreaba si pe mine avocatul meu :) mersi
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
ContSters83715, utilizator
Noul proprietar v-a aratat actele? Aparent nu se poate face nimic, el este proprietarul terenului liber, dvs sunteti doar proprietari doar pe terenul de sub casele fiecaruia.

Eu am o nelamurire: cum a reusit fosta proprietara sa castige o locuinta si TOATA curtea? Nu inteleg mecanismul: ori avea dreptul la toate locuintele si tot terenul ori la o singura locuinta si o cota parte din curte.

EDIT: scuze, acum observ data primului post, cineva se pare ca a reactualizat discutia.
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2011
dcgdcgdcg, utilizator
si curtea este comuna , nu doar terenul de sub blocul nationalizat....care a fost reglementat.

(exista posibiltatea legala ca s-au scos curtile la vanzare drept spatiu comercial de catre primarie si le-a cumparat cine a vrut??)...

Alte discuții în legătură

Cumparare teren casa nationalizata misha1 misha1 Buna seara! In luna august s-a vehiculat ideea ca guvernul a pregătit un proiect de lege care stabileşte că proprietarii de case naţionalizate care au ... (vezi toată discuția)
Intrebare gianialex-nicoleta gianialex-nicoleta sunt al treilea proprietar al unei case cu legea 112,dar care nu s-a revendicat,va rog sa imi spuneti daca cu terenul aferent casei in suprafata de 66 mp,pe ... (vezi toată discuția)
Retrocedarea terenului de sub casa ( amprenta casei) gerox gerox Sint în litigiu cu primaria pentru retrocedarea în natura a spatiilor nevîndute de primarie ( chiriasilor -cumparatori : 3 apartamente) a casei mostenire , ... (vezi toată discuția)