avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort ci minor- neintelegeri intre parinti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort ci minor- neintelegeri intre parinti

Buna seara!Am un var care este in divort,au un copil impreuna,insa nu se inteleg asupra custodiei minorului,acesta avand 6 ani!Fosta sotie nu il lasa pe varul meu sa vada copilul,acesta ducandu-se la domiciliu lor,mergand la gradinita copilului...La domiciliu nu i se raspunde la usa,la gradinita facea tot timpul scandal vazandu-l acolo sau il suna si ii vorbea urat daca auzea ca a fost acolo.Incepand de anul acesta de cand s-a inceput gradinita,15 septembrie,copilul nu a mai fost dus pana in prezent!Conducerea gradinitei a contactat-o pe mama baietelui,intreband de copil li s-a spus ca este bolnav.Nu a dus niciun act medical care sa arate ca copilul ar avea ceva...Va rog sa-mi spune-ti ce se poate face legal impotriva ei sau chiar a gradinitei ptr ca nici ei nu o trag la raspudere ptr ca nu il duce,nu se implica suficient dupa parerea noastra?Ea nu il duce sa nu intre in contact cu tatal,ne gandindu-se ca ii face rau si copilului ptr ca pierde un an important,pregatitor ptr clasa 0.
Cel mai recent răspuns: ElianaS , utilizator 11:43, 10 Decembrie 2014
Pana la incredintarea copilului nu puteti sa o acuzati pe mama de nimic, deoarece ea poate motiva ca minorul este sensibil, se imbolnaveste ori ca nu ii place la gradinita sau ca a inscris copilul la alta unitate de invatamant. Dupa ce minorul este incredintat de instanta uneia dintre parti atunci puteti sa solicitati fixarea unor ore, zile de vizita, perioade de vacante pe care sa le petreaca impreuna. Atata timp cat copilul este sanatos si nu ii este pusa viata in pericol, mama nu poate fi acuzata de nimic. Poate motiva ca are serviciu ca a fost cu copilul in parc si de aceea nu ati gasit-o la domiciliu. Varul dvs. poate solicita incredintarea copilului in instanta dar va trebui sa demonstreze ca mama nu se ocupa de el. Daca nu veti putea gasi o cale de comunicare intre parinti din pacate nu se poate face nimic cu forta.
O varianta extrema ar fi ca, in cazul in care tatal a parasit domiciliul de buna voie, pentru a putea relationa cu copilul, sa revina in locuinta, pana la solutionarea divortului. Sau, cel putin sa ii comunice mamei aceasta intentie. Posibil, ca de teama de a-l vedea zilnic sub acelasi acoperis pe tatal minorului, sa ii permita acestuia sa-l vada, pana cand se va stabili programul de vizitare in instanta. :yes:
Varul dvs. poate solicita stabilirea domiciliului minorului la tata si obligarea mamei la plata pensiei de intretinere minor. Autoritatea parinteasca se exercita de regula de catre ambii parinti. Daca tatal doreste ca minorul sa locuiasca in continuare cu fosta sotie, dar aceasta ii ingradeste dreptul de a interactiona cu minorul pana la definitivarea procesului, varul dvs. poate solicita stabilirea unui program de vizitare minor prin ordonanta presedentiala, obtinand astfel o hotarare care sa-i dea dreptul de a interactiona cu copilul pana la finalizarea dosarului de divort/stabilire domiciliu minor.
Pe calea ordonantei presedintiale se pot dispune de catre instanta de judecata masuri vremelnice de natura a permite reluarea legaturilor tata-copil.

Se poate ca vizitele sa fie facute si in prezenta unui delegat al Autoritatii Tutelare care sa verifice modul cum tatal interactioneaza cu copilul sau si cum se comporta copilul in prezenta tatalui, se face un referat de evaluare. Se poate apela si la un psiholog.

Varul dvs nu are avocat ? Pt ca nu se poate mentine aceasta situatie, trebuie cat mai rapid restabilita legatura, copilul fiind destul de mare.

La Protectia Copilului trebuie facuta si o sesizare cu privire la retragerea de la gradinita. Copilul nu ar fi trebuit sa fie clasa pregatitoare (obligatorie ) pentru scoala ?
Multumesc frumos ptr raspuns,insa nu putem crede ca nu se poate face nimic legal!Copilul a fost inscris la aceasta gradinita de 3 ani,deci copii ii plac,nu a fost inscris la o alta gradinita ptr ca nu i-a luat dosarul de la actuala,daca este copilul bolnav...inseamna ca este grav ptr ca asta spune de 3 luni,ca este bolnav,atunci de ce nu il anunta si pe tata ptr ca pana la finalizarea divortului au drepturi egale!De ce nu a dus...ceva care sa demonstreze cele spuse la gradinita!De ce institutia nu ii cere documente?!
Are si o hotarare a ordonantei presedintiale,prin aceasta hot are dreptul sa-l vada la domiciliu ei ,insa pana acum nu a gasit-o niciodata acolo,a plecat pe la munte,etc(deci copilul nu este bolnav) ,dar oricum este f agresiva,vulgara chiar si de fata cu copilul,il invata sa vb urat cu tatal si cu noi ceilalti membrii ai familiei...El are inregistrari cu aceasta facand lucrurile acestea,insa in instanta nu se iau in considerare,din pacate!!!
Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Incredintare minor in timpul procesului tantzat tantzat Buna ziua tuturor! As dori sa stiu in ce conditii se poate solicita incredintarea unui minor unuia dintre parinti pe durata procesului - ce probe trebuie ... (vezi toată discuția)
Divort cozma maria cozma maria Am si eu cateva intrebari. Am ajuns la intelegere cu sotul meu ca vrem sa divortam, dar avem un copilas de 4 ani. Eu nu mai stau cu sotul in satul in care am ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala notisvaly notisvaly absenta copilului timp de 5 saptamani de la gradinita unde a frecventat 2 ani de zile prin parasirea domiciliului din mediul urban de catre mama impreuna cu ... (vezi toată discuția)