avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Procedura executarii silite in materia contenciosului
Discuție deschisă în Executare silită

Procedura executarii silite in materia contenciosului

Buna ziua,

In privinta executarii hotararilor definitive Legea contenciosului prevede ca executarea acestora se face potrivit art. 24 (1), respectiv de bunavoie sau in cel mult 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii.
In cazul in care debitorul refuza sa-si execute obligatia aceasta va fi adusa la indeplinire prin executare silita, urmandu-se procedura prevazuta in Legea contenciosului - art. 24 (2).
Mai departe in acelasi articol, alin. 3 se stipuleaza ca “la cererea creditorului, în termenul de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită, care curge de la expirarea termenelor prevăzute la alin. (1) şi care nu au fost respectate, instanţa de executare, prin încheiere definitivă dată cu citarea părţilor, aplică conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalităţi, în condiţiile art. 905 din Codul de procedură civilă”.

In art. 25 (1) se arata ca instanta de executare aplica respectiv acorda sanctiunea si penalitatile prev. la art. 24 (3), fara a fi nevoie de investire cu formula executorie si de incuviintare a executarii silite de catre executorul judecatoresc, iar in alin 2 prevede ca cererile prev. la art. 24 (3) si (4) … sunt scutite de taxa de timbru .

Avand in vedere cele mai sus expuse, intrebarile mele sunt urmatoarele :
In situatia in care am o decizie irevocabila pronuntata in aprilie 2014 si autoritatatea debitoare nu si-a executat de bunavoie obligatia stabilita prin decizie, este suficient sa ma adresez doar cu o cerere instantei de executare prin care sa solicit aplicarea art. 24 alin 3 si 4 sau este nevoie sa urmez in acelasi timp si procedura comuna si sa ma adresez unui executor judecatoresc ?
Trebuie sa astept cele 3 luni prevazute de art. 24 (4) ?
Ce trebuie sa fac daca nici dupa aplicare amenzii autoritatea debitoare nu-si executa obligatia?


Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.


Ultima modificare: Vineri, 12 Decembrie 2014
MorriganCrows, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalizare pe art 906 neincredintare minor claudiuferlai claudiuferlai Buna ziua, Cine ma poate ajuta cu o hotarare de penalizare pe ziua de intarziere pentru nerespectarea unei hotarari a instantei pe art 906? Multumesc. (vezi toată discuția)
Va rog ajutor executare silita progam de vizitare minor maraispas1 maraispas1 va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Am o ordonanta presedentiala definitiva si irevocabila prin care s-a stabilit domiciliul copilului la mine si ... (vezi toată discuția)
Termen dupa comunicare hotarare ginberto ginberto Mi s-a comunicat o incheiere definitiva pentru penalitati care mi-a fost admisa (art. 906 ncpc) de judecatorie. Hotararea a fost denumita \\"sentinta\\", cu ... (vezi toată discuția)