avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Accidental in biroul de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Accidental in biroul de credit

Buna ziua,

In 2005 am facut in credit la banca Unicredit de vreo 1500 de euro. Am paltit ratele lunar la timp intotdeauna far intarzieri.

In 2006, am facut un alt credit de 6500 de euro la BRD, refinantand-ul pe cel de mai sus. La momentul refinantarii, consilierul de la Unicredit m-a asigurat verbal ca totul e ok si ca nu mai trebuie facut absolut nimic pentru stingerea creditului, ca urmare a rambursarii integrale a sumei datorate la acel moment de catre mine + comision de rambursare anticipata.

In 2008 incep sa primesc telefoane de la Unicredit cum ca as avea datorii la banca. Bineinteles ca le spun ca e vreo greseala si ca am achitat acel credit de mult. Telefoanele continua, ma duc la Unicredit ca sa aflu urmatoarele:

1. La momentul rambursarii anticipate, nu am facut cerere de inchidere a contului de credit
2. Din suma depusa d mine la acea data, s-a extras rata lunara pana in 2008 cand banii s-au terminat, ne mai ajungand si pentru ultimele 2 rate, motiv pentru care eram sunat.
3. Cel mai probabil am ajuns raportat in biroul de credit deoarece pana m-am convins eu ca nu era o greseala de a Unicredit au trecut mai mult de 30 de zile.

In prezent ambele credite sunt stinse, cu adeverinte si tot ce trebuie. Dupa ce am platit si ultimele doua rate la Unicredit, le-am cerut frumos sa demareze procedura de stergere a inregistrarii in biroul de credite, dar au refuzat pe motiv ca aceste situatii de fac doar cand greseala e din vina bancii, ceea ce nu era si in cazul meu deoarece in contract scrie clar ca rambursarile anticipate se fac in baza unei cererei. Corect, dar totusi consilierul de credite ma asigurase la acel moment ca aceasta cerere era facuta (sincer nu mai stiu daca am facut-o sau nu, cert e ca m-a asigurat de minim 2 ori ca totul e complet). Bineinteles respectivul consilier nu mai lucreaza acolo...

In final, as vrea sa stiu daca as avea vreo sansa sa obtin in instanta stergerea in biroul de credite, si macar cheluielile de judecata din partea Unicredit, daca nu si alte daune morale. Eu nu pot dovedi ca consilierul de credit a spus sa nu ce am scris eu mai sus, dar pot dovedi cu acte faptul ca intarzierea nu a fost cu rea credita, ci doar un accident.


Va multumesc pentru sfaturi!

Cel mai recent răspuns: C.Stef , utilizator 21:03, 16 Iulie 2010
inchiderea de cont se face prin cerere scrisa dar probabil acum stiti asta...#-o. consilierii din banci stiu si dumnealor acest lucru si, totusi, m-am intrebat intotdeauna de ce nu spun acest lucru si clientilor. efectiv aceasta hartie nu se face. si daca dv. nu ati semnat asa ceva, banca este asigurata pt ca practic se va spune ca dv nu ati inchis contul si gata.
in ceea ce priveste centrala riscurilor bancare, depinde cu ce suma ati fost dv raportat acolo si pt ce perioada. daca suma este mai mica de 100 ron, si a fost achitata acum mai mult de 6 luni, exista banci care nu o vor lua in calcul iar un eventual credit v-ar putea fi aprobat prin derogare. conditiie difera de la banca la banca..
rambursarea in avans se face pe baza unei cereri, da, altfel nu v-ar fi fost aprobat creditul respectiv. dar aceasta cerere nu are nici o legatura cu cererea de inchidere a contului. apropo, la al doilea credit (brd) ati facut cerere scrisa de inchidere de cont?
Trebuie reanalizata situatia, si nu dupa vorbe ci dupa fapte si dupa acte.
Ati scris ca ati platit bancii Unicredit si comisionul de rambursare anticipata a creditului. Din experienta va spun ca acest comision nu se calcula si BRD nu facea refinantarea decat daca dvs. obtineati de la Unicredit o adresa prin care sa se specifice cat aveti de plata in cazul rambursarii anticipate. Aceasta adresa o puteti gasi la dosarul de credit de la BRD, ca justificare a utilizarii creditului - tot acolo gasiti si OP de achitare a creditului de la Unicredit, daca l-ati pierdut. Pe OP ar trebui sa fie specificat clar ca suma reprezinta rambursare anticipata credit din contractul X.
Cu aceste dovezi, puteti sa obtineti in instanta constatarea faptului ca dvs. ati rambursat integral creditul, si ca banca avea cunostinta de aceasta optiune a dvs. dar nu a operat ca atare, motiv pentru care vi s-au calculat in continuare dobanzi nedatorate si ati fost raportat si la Biroul de Credit.
Da la stingerea creditului de la BRD am facut cerere scrisa si o am. Mai am de asemenea si o situtie a contului de la UNICREDIT de la data rambursarii anticipate in care scrie clar cat am rambursat si ce a reprezentat suma:

[URL=[ link extern ] ]

Va multumesc pentru raspunsuri. Voi incerca sa rezolv amiabil problema cu directorul de sucursala daca e nevoie iar daca nu voi gasi intelgere ma voi adresa instantei. Va mai tin la curent. Orice alt sfat de apreciat.

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
Vigilante, utilizator
M-as indoi sa puteti rezolva pe cale amiabila. Tot in dosarul de refinatare trebuie sa existe si stipulatia bancii refinantatoare de a nu se folosi suma transferata decat in vederea rambursarii totale a creditului d-voastra. Inarmativa cu aceste 2 acte, ( cerere acord refinantare + acord refinantare ) faceti o cerere scrisa catre banca in vederea inchiderii retroactive a contului ( n-o vor accepta ), lasati cererea la ei cu un exemplar de al cererii inregistrate, raspunsul lor si cele doua corespondente dintre banci, reclamatii la ANPC ( protectia consumatorului) Ori vor plati contraventia ce o primesc de la ANPC, ori actiunea in instanta este deschisa! ( pe baza contestatiei la contraventie )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rambursare anticipata credit ContSters88583 ContSters88583 Doresc sa rambursez anticipat un credit de consum contractat in 2008 si scadent in 2014. Cerditul are dobanda fixa de 13% si DAE 24.22%. Trebuie sa platesc ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc dupa refinantare marian2013 marian2013 Buna ziua. Situatia sta in felul urmator:o persoana apropiata mie a contractat un credit de la cetelem in 2008.Dupa aproximativ 1 an jumatate(timp in care a ... (vezi toată discuția)
Credit activ dupa 2 ani de la rambursarea anticipata angyca angyca Buna ziua! Am facut un credit la BRD in 2006; in ianuarie 2008 am achitat acest credit. Am achitat suma ramasa de rambursat si comisionul de rambursare ... (vezi toată discuția)