avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie schimbare domiciliu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie schimbare domiciliu

Buna ziua. La inceputul anului am schimbat domiciliul in alt judet si m-am angajat ( in judetul unde mi-am facut domiciliul ) la o firma, drept pentru care am primit indemnizatia de 3500 de RON. Venind din somaj, am mai primit 5 luni si cei 30%. Timp de 5 luni am trimis la fortele de munca de la fostul domiciliu doua adeverinte completate ( ART. 72 si ART 75 scria in coltul lor ). Dupa cele 5 luni mi s-a spus sa nu mai trimit. Acum am gasit o oferta de munca mai buna ( dar au trecut doar 10 luni de la angajare ). Pot schimba locul de munca fara sa restitui acea indemnizatie ? Stiam ca un an de zile trebuie sa raman la locul de munca . Este valabil si daca gasesc de munca tot in acest judet in termen de 30 de zile de la demisie ? Daca da, care este cadrul legal ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:57, 10 Ianuarie 2016
Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 72
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1), carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj, potrivit legii, si care se angajeaza cu norma intreaga, conform prevederilor legale in vigoare si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.
...

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

Art.75^1
(1) Prima de incadrare si prima de instalare, prevazute la art. 74 si art. 75, denumite in continuare prime de mobilitate, se acorda, la cerere, in conditiile art. 74 si art. 75, si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
...

(5) Persoanele care beneficiaza de prime de mobilitate au dreptul la mentinerea acestora si in cazul in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza in termen de 30 de zile la un alt angajator, in aceleasi conditii, respectiv pentru o perioada mai mare de 12 luni, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de km de localitatea in care isi au domiciliul sau, dupa caz, in aceeasi localitate in care a fost si primul angajator la care persoana s-a incadrat in munca si, ca urmare, si-a schimbat domiciliul in acea localitate.
Va multumesc pentru raspuns. Intre timp am primit un raspuns de la AJOFM, in care mi s-a spus ca e in regula sa schimb locul de munca in conditiile enumerate de catre dumneavoastra mai sus, doar ca perioada nu mai trebuie sa fie aceeasi , ci doar sa completeze diferenta pana la 12 luni. Sa merg pe mana lor, sau sa cer in scris ? ( Mentionez ca am primit raspunsul telefonic )
Ca sa nu mai restituiti banii ar trebui sa mai lucrati 2 luni de zile dar contractul individual de munca trebuie sa fie incheiat in aceleasi conditii adica pe un termen mai mare de 12 luni (cel putin asa reiese din textul de lege).
Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
dupa ce am fost angajat pe perioada determinata timp de 6 luni, pana in aprilie 2015 dupa care in urma unui concurs am obtinut un post de grefier in Vaslui ( eu fiind din Bt ) incepand cu data de 2 Decembrie, daca nu m=am inscris la AJOFM dupa ce mi-a incetat contractul de munca, pot beneficia de aceasta indemnizatie ??
In prezent ce statut aveti?

Alte discuții în legătură

Somer indemnizat 2014 Annc Annc Buna ziua! Am si eu o intrebare referitoare la facilitatile pe care le au absolventii 2014 care se incadreaza in munca pe perioada primirii indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire lavinia10 lavinia10 Buna, Am auzit recent ca exista un ajutor acordat de stat pentru tinerii proaspat absolventi, angajati in alta localitate decat cea de resedinta, daca are ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare balintanne balintanne Buna ziua!Referitor la prima de instalare,aceasta se acorda doar in cazul in care am beneficiat de indemnizatia de somaj?Eu nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)