avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie schimbare domiciliu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie schimbare domiciliu

Buna ziua. La inceputul anului am schimbat domiciliul in alt judet si m-am angajat ( in judetul unde mi-am facut domiciliul ) la o firma, drept pentru care am primit indemnizatia de 3500 de RON. Venind din somaj, am mai primit 5 luni si cei 30%. Timp de 5 luni am trimis la fortele de munca de la fostul domiciliu doua adeverinte completate ( ART. 72 si ART 75 scria in coltul lor ). Dupa cele 5 luni mi s-a spus sa nu mai trimit. Acum am gasit o oferta de munca mai buna ( dar au trecut doar 10 luni de la angajare ). Pot schimba locul de munca fara sa restitui acea indemnizatie ? Stiam ca un an de zile trebuie sa raman la locul de munca . Este valabil si daca gasesc de munca tot in acest judet in termen de 30 de zile de la demisie ? Daca da, care este cadrul legal ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:57, 10 Ianuarie 2016
greseala mea, mai sus ma refeream ca nu m-am inscris la AJOFM dupa ce mi-a incetat contractul de munca pe perioada determinata, (primul job) acum sunt angajat ca si grefier in VS.
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2016
dkosmyn, utilizator
1. Daca acum sunteti salariat nu mai puteti beneficia si de indemnizatia de somaj.

2. Daca veti fi concediat de la actualul loc de munca discutam atunci daca puteti beneficia sau nu de indemnizatie de somaj.
nu intrebam de indemnizatia de somaj, ci de indemnizatia aceea pt. schimbarea domiciliului in scop de servicu, cum a primit initiatorul acestui topic.
Legea 76/2002 prevede:
Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

Art.75^1
(1) Prima de incadrare si prima de instalare, prevazute la art. 74 si art. 75, denumite in continuare prime de mobilitate, se acorda, la cerere, in conditiile art. 74 si art. 75, si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
...

(4) Nu beneficiază de primele de mobilitate:
a) persoanele care au mai beneficiat de o primă de încadrare sau de o primă de instalare în ultimele 36 de luni premergătoare solicitării primei de mobilitate;
b) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a);
d) absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi în condiţiile legii;
e) absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă.

(5) Persoanele care beneficiaza de prime de mobilitate au dreptul la mentinerea acestora si in cazul in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza in termen de 30 de zile la un alt angajator, in aceleasi conditii, respectiv pentru o perioada mai mare de 12 luni, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de km de localitatea in care isi au domiciliul sau, dupa caz, in aceeasi localitate in care a fost si primul angajator la care persoana s-a incadrat in munca si, ca urmare, si-a schimbat domiciliul in acea localitate.

Norme de aplicare a Legii 76/2002
art.45
(1) Pentru acordarea primelor de mobilitate prevăzute la art. 74 şi 75 din lege, persoanele vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti, unde se află în evidenţă, următoarele documente, după caz:

a) o cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 11, respectiv în anexa nr. 12;
b) actul de identitate, în copie, care să ateste domiciliul;
c) dovada încadrării în muncă printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de muncă unde persoana urmează să îşi desfăşoare activitatea;
d) angajament pentru respectarea art. 76 alin. (1) şi (2), după caz, din lege, conform modelului prevăzut în anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii;
e) declaraţie pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă;
f) declaraţie pe propria răspundere a absolvenţilor licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie din care să rezulte că, la data solicitării primei de mobilitate prevăzute la art. 74 sau 75 din lege, nu au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi în condiţiile legii, după caz;
g) declaraţie pe propria răspundere a angajatorului absolvenţilor instituţiilor de învăţământ din care să rezulte că nu are obligaţia, potrivit legii, de a angaja persoana din această categorie, după caz;
h) adeverinţă de venit eliberată de organele fiscale teritoriale subordonate Ministerului Finanţelor Publice, în situaţia şomerilor de lungă durată înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj.

(2) Beneficiază de prima de mobilitate prevăzută la art. 74 sau 75 din lege persoanele prevăzute la art. 74, 75 şi art. 75^1 alin. (1)-(3) din lege care se încadrează în muncă pe o perioadă de cel puţin 12 luni şi nu se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 75^1 alin. (4) din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somer indemnizat 2014 Annc Annc Buna ziua! Am si eu o intrebare referitoare la facilitatile pe care le au absolventii 2014 care se incadreaza in munca pe perioada primirii indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire lavinia10 lavinia10 Buna, Am auzit recent ca exista un ajutor acordat de stat pentru tinerii proaspat absolventi, angajati in alta localitate decat cea de resedinta, daca are ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare balintanne balintanne Buna ziua!Referitor la prima de instalare,aceasta se acorda doar in cazul in care am beneficiat de indemnizatia de somaj?Eu nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)