avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare in sanatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare in sanatate

Buna ziua!
Intrebare:
Ce legislatie se aplica pt ore suplimentare in sanatate daca nu exista personal suficient?Ma uit in codul muncii sau in oug 115/2004?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ella28 , utilizator 23:42, 9 Iunie 2009
Va uitati in amandoua actele normative si va mai uitati si in Regulamentul intern al unitatii unde lucrati. In acesta este obligatoriu sa se gaseasca programul de lucru.
Exista vreo alta metoda pentru a se plati orele suplimentare in afara de a acorda zile libere?
Orele suplimentare pot fi incadrate si altfel in contabilitate ca sa permita plata acestora?


Va multumesc anticipat!
Daca nu vreti sa va uitati in Regulamentul intern al unitatii, va redau din Codul muncii:

Munca suplimentara
Art. 117. - (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 118. - (1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 119. - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Din pacate nu am la indemana regulamentul intern .
Va multumesc mult pt sfaturi si pt promptitudine.

Referitor la munca prestata in afara programului de lucru veti gasi raspunsuri si in Contractul colectiv de munca la nivel de ramura sanitara 2007-2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Anacrsitina Anacrsitina pentru 4 ore lucrate sambata,la ITM mi-a spus controlul, ca trebuie sa-i dau salariatului si o zi libera si spor.Corect este sa ii dau ori o zi libera platita ... (vezi toată discuția)
Salarizare ionel chereja ionel chereja Cum se pot plati orele suplimentare , ma intereseaza ce acte trebuie facute in compartimentul contabil si juridic pentru a beneficia de orele suplimentare ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare in productie Eniko_SM Eniko_SM Buna ziua, Am si eu niste neclaritati, si va rog sa ma ajutati! Lucram in productie, angajatii sunt platiti cu norme individuale. Intrebarea mea este: cum ... (vezi toată discuția)