avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Retragere asociati din SRL, impartire bunuri
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Retragere asociati din SRL, impartire bunuri

Buna ziua, sunt asociat majoritar (60%) si administrator intr-o societate comerciala, care mai are inca 2 asociati cu cate 20% actiuni fiecare. Firma a investit in echipament (calculator, imprimanta si alte periferice), in materiale pentru dezvoltarea de produse care ulterior sa fie comercializate, etc.

Cei 2 doresc sa se retraga ca asociati din firma. Ba mai mult, au cerut impartirea bunurilor achizitionate pana acum pe firma. Bunuri care sunt prezente ca echipament si materiale prime pentru functionarea firmei.

Din cate stiu, la retragerea asociatilor, acestora le este oferita valoarea partilor sociale (capital social = 200 RON) de care dispun. Pe langa acest aspect, asociatii doresc impartirea bunurilor achizitionate de catre firma cu banii investiti sau castigati prin contracte.

O a doua problema este aceea ca firma a avut contracte la care cei 2 asociati nu au avut niciun aport, desi am investit acei bani castigati in dezvoltarea firmei. Si acesti bani din contractele facute fara implicarea asociatilor, ii vor impartiti.

Ce mai exact este impartit? Castiguri, pierderi, profit, datorii, bunuri?
Din cate cunosc momentan, asociatii isi asuma partea de actiuni atat ca pierdere, dar si ca castig.
Exista vreun cadru legal pentru calculare/inventariere a bunurilor firmei in cazul in care asociatii vor sa iasa din firma? Din cate am citit, impartirea bunurilor se face de comun acord, si nu ca bunuri ci ca valoare in bani a acestora. (sa inteleg ca fiecare asociat care se retrage primeste 20% din profit, sau cum?)

Daca asociatii se retrag si se impart bunurile, firma ramane cu mai putine bunuri si astfel dezvoltarea afacerii are de suferit - dupa ce ca pleaca oamenii, isi iau si lucrurile cu ei. Cum arata in contabilitate acest lucru?

Astfel de lucruri ies la iveala atunci cand oamenii nu se inteleg si prefera sa se care.

Astept raspunsurile voastre si va multumesc anticipat.

Un an bun va doresc!
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
DanCalin, utilizator
Cel mai recent răspuns: A. Ionut , Consilier juridic 23:34, 10 Ianuarie 2015
Legea nr.31/1990:

Art.226 - Retragerea asociatilor din SNC, SCS, SRL

(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
a1) in cazurile prevazute la art. 134;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai apelului.

(1ind1) Dreptul de retragere poate fi exercitat, in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale a asociatilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Dispozitiile art. 134 alin. (21) se aplica in mod corespunzator.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.

(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Am cerut sfatul unui expert contabil si acesta a spus ca impartirea patrimoniului societatii se face doar in cazul lichidarii societatii.
Da, expertul contabil are dreptate in sensul ca nu orice participant la capital poate distruge activitatea unei PJ cum vrea el. Societatea are personalitatea ei juridica, patrimoniu propriu, drepturi si obligatii specifice, nu mai este "proprietatea" nimanui. Bunurile cumparate pe firma apartin firmei, nu asociatilor, deci acestea nu pot fi "impartite" asa direct, s-ar chema furt/frauda/ etc...Persoanele fizice detin doar parti sociale, adica o cota parte la capitalul societatii, iar aceasta le da dreptul la dividende, nu la bunurile sau profitul firmei.
Soarta unei firme e decisa de asociatul "majoritar" adica d-voastra, indiferent de ceea ce doresc ceilalti. Deasemenea tot asociatul majoritar poate decide ca profitul firmei sa nu se distribuie pe dividende ci sa fie trecut pe rezerve la dispozitia firmei.
Asociatii care vor sa se retraga trebuie sa o faca in conditiile legii si a statutului, adica fie vand partile sociale asociatilor ramasi, fie le cedeaza etc. Sub nicio forma nu au cum (pentru ca nu au majoritate de vot) sa-si ia bunuri, bani, profituri, clienti etc din firma, ci doar participatia initiala la capital.
In consecinta, d-voastra singur puteti decide scoaterea celorlalti asociati din firma prin modificari aduse la capital. Modalitatea concreta ar trebui sa v-o ofere un avocat, nu un expert contabil. Contabilul doar inregistreaza in contabilitate operatiunile pe baza de documente, nu ofera solutii legale.
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2015
adema1980, utilizator
Va multumesc mult pentru timpul acordat scrierii acestui mesaj. La multi ani!
Completari legislative din L31/1990:
Art. 226. - (1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
a1) în cazurile prevăzute la art. 134;
___________
Litera a1) a fost introdusă prin punctul 4. din Ordonanţă de urgenţă nr. 2/2012 începând cu 02.03.2012.
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai apelului.
___________
Litera c) a fost modificată prin punctul 21. din Lege nr. 76/2012 începând cu 15.02.2013.
(11) Dreptul de retragere poate fi exercitat, în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), în termen de 30 de zile de la data publicării hotărârii adunării generale a asociaţilor în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. Dispoziţiile art. 134 alin. (21) se aplică în mod corespunzător.
___________
Alineatul (11) a fost introdus prin punctul 5. din Ordonanţă de urgenţă nr. 2/2012 începând cu 02.03.2012.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.
___________
Alineatul (3) a fost modificat prin punctul 6. din Ordonanţă de urgenţă nr. 2/2012 începând cu 02.03.2012.
____________________________________________________________

Art. 134. - (1) Acţionarii care nu au votat în favoarea unei hotărâri a adunării generale au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către societate, numai dacă respectiva hotărâre a adunării generale are ca obiect:
a) schimbarea obiectului principal de activitate;
b) mutarea sediului societăţii în străinătate;
c) schimbarea formei societăţii;
d) fuziunea sau divizarea societăţii.
(2) Dreptul de retragere poate fi exercitat în termen de 30 de zile de la data publicării hotărârii adunării generale în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a)-c), şi de la data adoptării hotărârii adunării generale, în cazul prevăzut la alin. (1) lit. d).


Alte discuții în legătură

Retrage dintr un srl fara sa pierd bani care sunt investiti ? gianina1983 gianina1983 detin 40% dintr o societate care are mai multe proprietati si nu ma mai inteleg cu asociatul care este si administrator de mentionat ca societatea are active ... (vezi toată discuția)
Iesire din firma (srl) andreeabma andreeabma Buna seara,as dorii sa imi spuneti pasii care trebuie urmati pentru a iesi dintr-o firma ,unde sunt atat actionar cu 50% cat si administrator.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat din srl Nicoleta02 Nicoleta02 Buna ziua, Doresc sa va intreb care este varianta cea mai scurta in care un asociat ce detine 90 % din capitalul social, doreste sa se retraga din ... (vezi toată discuția)