avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Retragere asociat din SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Retragere asociat din SRL

Buna ziua,

Doresc sa va intreb care este varianta cea mai scurta in care un asociat ce detine 90 % din capitalul social, doreste sa se retraga din societate. Care sunt modurile in care acesta se poate retrage, si ce se intampla cu partile sociale detinute?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta02 , utilizator 11:50, 9 Septembrie 2016
Retragerea asociatilor din SNC, SCS, SRL este reglementat de articolul 226 din Legea societatilor 31/1990

(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;a1) in cazurile prevazute la art. 134;b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai apelului.(11) Dreptul de retragere poate fi exercitat, in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale a asociatilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Dispozitiile art. 134 alin. (21) se aplica in mod corespunzator.(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.
Va multumesc pntru raspuns.

Insa mai am o intrebare,in situatia in care retragerea se face prin acordul asociatilor, este necesar ca Hot. Aga sa fie publicata in M. Of. timp de 30 zile?

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrage dintr un srl fara sa pierd bani care sunt investiti ? gianina1983 gianina1983 detin 40% dintr o societate care are mai multe proprietati si nu ma mai inteleg cu asociatul care este si administrator de mentionat ca societatea are active ... (vezi toată discuția)
Iesire din firma (srl) andreeabma andreeabma Buna seara,as dorii sa imi spuneti pasii care trebuie urmati pentru a iesi dintr-o firma ,unde sunt atat actionar cu 50% cat si administrator.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Administrator in impas ContSters296477 ContSters296477 Buna ziua, Suntem 2 asociati cu 50 % parti sociale si administratori .In cazul in care unul dintre asociati si administratori nu vrea sa mai contribuie la ... (vezi toată discuția)