avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acordare pensie intretinere dupa varsta de 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acordare pensie intretinere dupa varsta de 18 ani

Buna seara.La multi ani!

Avand in vedere practica neunitara a instantelor de judecata/tutela in privinta solutionarii actiunilor prin care se solicita pensie de intretinere dupa 18 ani, majorul fiind in continuarea studiilor, va rog sa imi spuneti daca:

- o astfel de cerere se poate solutiona in lipsa parintelui parat,fara ca instanta sa cunoasca posibilitatile financiare ale acestuia , cheltuielile si nevoile sale si fara a i se da dreptul la aparare;

- cererea de chemare in judecata este admisa fara procedura prealabila a medierii,conflictele de familie fiind de competenta mediatorilor?

- daca majorul are posibilitatea sa munceasca sau are alte posibilitati de venituri(ex.:venituri din chirii)mai poate solicita pensie de intretinere?

- ce se intampla daca dupa pronuntarea hotararii sau ulterior majorul in favoarea caruia s-a stabilit pensie de intretinere renunta la studii sau este exmatriculat, repeta anul, etc.Cum se poate sista pensia de intretinere?

- aceeasi situatie daca se angajeaza si obtine venituri.

Multumesc tuturor pentru timpul acordat formularii raspunsului.

Seara placuta, astept cu nerabdare!
Nu inteleg de unde ati tras concluzia ca exista o practica neunitara in privinta solutionarii actiunilor prin care se solicita pensie de intretinere dupa 18 ani, majorul fiind in continuarea studiilor. Dupa parerea mea, practica este chiar unitara, in sensul acordarii acestei pensii persoanelor indreptatite.

Raspunsuri:

1. Da, in cazul in care procedura de citare este indeplinita.
2. Nu mai este obligatorie procedura prealabila a informarii la mediere.
3. Da, in cazul in care este in nevoie.
4-5. Prin depunerea unei cereri de sistare a pensiei de intretinere.
Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2015
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Daca părintele vrea sa se apere, sa se prezinte la ședința, de aia e citat.
Buna seara d-le av.

Multumesc pentru celeritatea raspunsului.

In continuare va rog , daca sunteti amabil sa imi raspundeti la urmatoarele:

Din cauza unor probleme financiare bancare am fost nevoit sa vand imobilul in care locuiam, sa achit datoriile, in prezent locuind la niste prieteni, adresa care este cunoscuta de fiica mea.
La evid.pop. am ramas cu domiciliul stabil la vechea adresa asa cum este prevazut si in art.90 al.(2),neavand alt spatiu de locuit.
In cererea de chemare in judecata reclamantul nu trebuie sa indice domiciliul in fapt pe care il si cunoaste?
Altfel, ma citeaza la adresa din CI si nu o sa fiu gasit, o sa se faca mentiunea"lipsa domiciliu".

Atunci de unde sa stiu cand se judeca cauza ca sa pot sa ma apar?Nu pot sti cand depune cererea ca sa urmaresc in ECRIS.

Precizez ca fiica mea nu are nicio pretentie, eu ii dau lunar bani dupa posibilitati, dar este fortata de mama ei si de bunica cu care locuieste.

Ea nu trebuie sa faca dovada ca este in nevoie si sa faca proba?

Ea este proprietara unui imobil dar in care locuieste mama ei,ea locuind cu bunica dela varsta de 6 ani care o si creste, mama ei refuzand sa stea impreuna si sa o creasca.

In ref. la sistarea in drept a pensiei in caz de intrerupere studii sau alte motive, situatie pe care nu o pot cunoaste si pe care o stabilesc ulterior, ce se intampla cu pensia incasata necuvenit? Trebuie sa solicit sa-mi fie restituita, prin actiune?Este sau nu imbogatire fara just temei?

Va multumesc.Seara placuta, astept cu interes.
Puteti contesta apoi in anulare daca cu rea credinta va citeaza unde stie ca nu locuiti si obtine o hot in lipsa dvs..
art 155 ncpc
persoanele fizice, la domiciliul lor; în cazul în care nu locuiesc la domiciliu, citarea se va face la reşedinţa cunoscută ori la locul ales de ele; în lipsa acestora, citarea poate fi făcută la locul cunoscut unde îşi desfăşoară permanent activitatea curentă;

Art. 503

Obiectul şi motivele contestaţiei în anulare

(1) Hotărârile definitive pot fi atacate cu contestaţie în anulare atunci când contestatorul nu a fost legal citat şi nici nu a fost prezent la termenul când a avut loc judecata.

Puteti urmari si portalul instantei de judecata, de cand se depune dosarul si pana i se da termen, dureaza.
In fine, asta cu citarea e mai putin importanta ca se rezolva si veti avea proces unde trebuie sa va aparati, sa depuneti intampinare in primul rand, prin care sa va exprimati pozitia. Puteti cere respingerea cererii sub motivul ca dvs contribuiti la intretinerea ei si ca ar avea cum sa se intretina din chirie, avand un imobil in care nu locuieste ca locuieste cu bunica.
Ar fi bine sa vb cu ea, nu e ok sa cedeze presiunilor si sa actioneze in judecata daca ea nu vrea. Puteti sa fixati impreuna cu fiica o suma pe care sa i-o dati.

Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
Buna dimineata gi-jane2!

Multumesc ff. mult pentru raspuns si sprijin.Punctul tau de vedere il stiam si eu dar la cate am vazut ca se intampla in instante...

Cu fiica mea m-am inteles de la inceput, eu fiind cel care am pregatit-o pentru admitere la facultate.

In schimb mama ei, care dela 6 ani efectiv a abandonat-o, refuzand sa stea impreuna, la fel si cu baiatul meu,impreuna cu bunica o ameninta ca o da afara din casa daca nu solicita pensie de intretinere de min.700 lei/luna.

Eu in prezent locuiesc cu chirie, am datorii bancare, o am pe mama in intretinere, nu pot gasi momentan un job in completare conf.studiilor(dublu licentiat-tehnic si juridic) iar venitul este la limita cheltuielilor(existentei, fara nicio exagerare)

Fac efort si lunar voi incerca sa-i pun in cont, cu titlu de pensie de intretinere, sumele de bani de care dispun desi, momentan, nu exista nicio hotatare care sa ma oblige singura obligatie fiind de ordin moral, ca tata, asa cum am procedat totdeauna.

Sunt singurul care a luat-o in vacante, care s-a preocupat de situatia scolara,etc.

Dar, pe moment am posibilitati financiare reduse.

Astept cu placere si nerabdare orice alte sfaturi dela tine.

Iti doresc succes si o saptamana placuta!
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
nicolauviorel, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensia de intretinere dupa varsta de 18 ani nicolauviorel nicolauviorel Buna ziua. Am rugamintea sa ma lamuriti cu urmatoarele multumindu-va anticipat pentru timpul alocat. Urmare a divortului survenit in anul 2002 am ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ValentinaGe ValentinaGe Fica mea a implinit 18 ani in luna februarie , dar ea inca este eleva la liceu in clasa a XII -a . Luna februarie a fost ultima in care a mai primit pensia ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mancipri mancipri o mama a deschis proces pentru majorare pensie de intretinere minor . a cerut ca procesul sa se judece in lipsa conform art 242 al 2 cod de procedura civila ... (vezi toată discuția)