avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acordare pensie intretinere dupa varsta de 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acordare pensie intretinere dupa varsta de 18 ani

Buna seara.La multi ani!

Avand in vedere practica neunitara a instantelor de judecata/tutela in privinta solutionarii actiunilor prin care se solicita pensie de intretinere dupa 18 ani, majorul fiind in continuarea studiilor, va rog sa imi spuneti daca:

- o astfel de cerere se poate solutiona in lipsa parintelui parat,fara ca instanta sa cunoasca posibilitatile financiare ale acestuia , cheltuielile si nevoile sale si fara a i se da dreptul la aparare;

- cererea de chemare in judecata este admisa fara procedura prealabila a medierii,conflictele de familie fiind de competenta mediatorilor?

- daca majorul are posibilitatea sa munceasca sau are alte posibilitati de venituri(ex.:venituri din chirii)mai poate solicita pensie de intretinere?

- ce se intampla daca dupa pronuntarea hotararii sau ulterior majorul in favoarea caruia s-a stabilit pensie de intretinere renunta la studii sau este exmatriculat, repeta anul, etc.Cum se poate sista pensia de intretinere?

- aceeasi situatie daca se angajeaza si obtine venituri.

Multumesc tuturor pentru timpul acordat formularii raspunsului.

Seara placuta, astept cu nerabdare!
Cum sunteti in relatii bune cu fiica dvs, cereti-i sa va anunte cand depune cererea de chemare in judecata ca sa va puteti apara. Chiar daca mama este in relatii cu avocati, fiica dvs tot trebuie sa semneze ceva ca sa va dea in judecata.
Puteti merge, in prealabil, cu fiica dvs la un mediator sau la un avocat si incheia un acord prin care va obligati la plata unei pensii de intretinere ...
Buna ziua.

Multumesc mirebire.

Breaking News. Se pare ca, din interes,fiica mea a trecut, de max.1 sapt., de partea mamei, uitand ce a facut fiecare dintre noi pentru ea.

Este concluzia unei conv. tf.cu ea in aceasta dimineata.Sunt efectiv stupefiat de ce se intampla.Sa fii tradat de propriul copil pentru care stii bine ce sacrificii ai facut si cu ce riscuri!

O saptamana placuta.
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
nicolauviorel, utilizator
Pana la implinirea varstei de 26 de ani ,majorul are dreptul la pensie de intretinere, daca studieaza si nu prestateaza nicio activitate remunerata.


Nu este necesara prezenta paratului la proces.


Instanta de judecata poate emite o adresa catre societatea angajatoare, pentru a obtine informatii in legatura cu veniturile salariale realizate de catre parat, in raport de ultimele sase luni, anterioare sesizarii instantei de judecata.


Nu este obligatorie, de asemenea, parcurgerea unei sedinte de informare privind avantajele medierii.(prevederea a fost aplicabila o perioada scurta de timp, actualmente este abrogata ).

Poate fi perfectata , insa, o tranzactie, prin care sa fie consimtita vointa liber exprimata a partilor litigante.


Recunoasterea pretentiilor reclamantului, la prima zi de infatisare, duce la neacordarea cheltuielilor de judecata.



Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza reclamantul sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.




Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.






Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.




Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.






Succes.

Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna ziua d-na Av.Stoica.

Va multumesc pentru raspuns.

Va intreb insa cum este garantat dreptul constitutional la aparare al paratului daca acesta nu este legal citat si astfel nu poate fi prezent la proces.

Cum poate ataca paratul hotararea in termenele legale daca nu a putut fi prezent la pronuntare iar hotararea nu i se comunica.

Trebuie neaparat sa uzeze de contestatie in anulare pe lipsa procedurii de citare, conf. disp. art. 503 al.(1) NCPC?

Ce considerati ca nu este necesar, ca nu am inteles ? Prezenta la proces, care reprezinta un act de vointa si un drept al paratului, sau ca paratul poate sa nu fie citat si pronuntarea sa se faca in lipsa acestuia?

De unde stie instanta de tutela care sunt posibilitatile financiare ale debitorului si cheltuielile acestuia, asa cum se prev. si in art.527NCC, stiut fiind ca pensia se acorda in functie de starea de nevoie a creditorului corelativ cu posibilitatile si starea materiala a debitorului, fara a-i pune acestuia existenta in pericol, daca paratul nu are posibilitatea sa formuleze intampinare(nefiindu-i comunicata cererea de chemare in judecata odata cu citatia) si din lipsa citarii sau a citarii eronate nu poate sa-si prezinte situatia materiala efectiva?

Daca debitorul mai are si alte obligatii de intretinere?

Cum stabileste instanta ce posibilitati de a se intretine are creditorul atat timp cat el nu are niciun interes sa-si declare veniturile sau bunurile ce le poarte valorifica pentru a se intretine?

Daca creditorul nu este in incapacitate de munca, are venituri, are bunuri din care poate obtine venituri(ex.:imobil ce poate fi inchiriat), are si pe celalalt parinte salariat
, unde se mai probeaza stare de nevoie, daca ele nu sunt aduse la cunostinta instantei de catre parat prin Intampinare sau la primul termen de infatisare.

Cum se mai poate exercita dreptul la aparare pe cale de exceptii daca paratul nu este citat?

Din cate stiu ,citarea partilor, personal sau reprezentat/asistat este obligatorie!

Astept cu interes un nou punct de vedere al dvs.multumindu-va anticipat.

Dupa amiaza placuta!
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
nicolauviorel, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de intretinere dupa varsta de 18 ani nicolauviorel nicolauviorel Buna ziua. Am rugamintea sa ma lamuriti cu urmatoarele multumindu-va anticipat pentru timpul alocat. Urmare a divortului survenit in anul 2002 am ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ValentinaGe ValentinaGe Fica mea a implinit 18 ani in luna februarie , dar ea inca este eleva la liceu in clasa a XII -a . Luna februarie a fost ultima in care a mai primit pensia ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mancipri mancipri o mama a deschis proces pentru majorare pensie de intretinere minor . a cerut ca procesul sa se judece in lipsa conform art 242 al 2 cod de procedura civila ... (vezi toată discuția)