avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspundere patrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspundere patrimoniala

Buna seara, care este termenul de prescriptie pentru raspunderea patrimoniala a angajatului pentru daune aduse societatii din vina sau in legatura cu munca sa, sau in cat timp poate fi chemat in judecata angajatul ce a prejudiciat o societate? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 23 Aprilie 2020
Art. 268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
....
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
...

Termenul de trei ani curge de la data la care angajatorul a cunoscut existenţa prejudiciului şi persoana vinovată.
Spuneti ca prescriptia se calculeaza de la data la care angajatorul cunoaste prejudiciul si vinovatul, dar in orice conditii?
Adica, spre exemplu, daca doar dupa 10 ani angajatorul a descoperit prejudiciul si persoana vinovata, doar din acel moment va curge prescriptia? Chiar daca totusi a trecut atata timp de la producerea faptei?
Multumesc.
Modul de calcul al termenului de prescripție pentru acțiunea în răspundere patrimonială îndreptată împotriva salariatului, în condițiile prevăzute de art. 211 lit. c) din Legea nr. 62/2011, este unul de excepție în situația conflictelor de muncă având ca obiect plata de despăgubiri, și anume prin raportare la data producerii pagubei, derogatorie de la dreptul comun care se referă la data "când titularul dreptului la acțiune a cunoscut sau, după împrejurări, trebuia să cunoască nașterea lui" (art. 2.523 din Codul civil), respectiv aceea când "păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât paguba, cât și pe cel care răspunde pentru ea" (art. 2.528 din Codul civil).
- Decizia ICCJ-RIL nr. 19/2019 -

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la actiune adrian288 adrian288 va rog sa ma ajutati cu o informatie. am gasit in codul mincii la art. 283 lit. c urmatoarea: Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala a salariatului ContSters121815 ContSters121815 Buna seara! Se poate solicita in instanta raspunderea patrimoniala a unui fost salariat, caruia nu i s-a efectuat cercetarea disciplinara in momentul ... (vezi toată discuția)
Jurisdictia muncii wernerr wernerr acum sunt pensionar.societatea la care am lucrat poate sa ma actioneze in instanta pentr o greseala din 2001 (vezi toată discuția)