avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributie CASS persoana cu handicap grav
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributie CASS persoana cu handicap grav

Sunt tutorele unei persoane interzise judiciar,adulta, care in anul 2014 a primit o mostenire in calitate de nepoata de fica predecedata de la bunicii materni impreuna cu fratele ei. Interzisa judiciar are ca venituri : pensia de urmas (dupa mama decedata) de 400 ron si indemnizatia de handicap grav de cca 330 ron lunar.
Mostenirea consta intr-o casa de locuit cu terenul intravilan aferent constructiei si curti+ teren extravilan in cota de 1/2 si 1/2 fratele.Daca da in arenda terenul extravilan
(impreuna cu fratele care obtine venituri din salariu),va obtine un venit clar mai mic decat venitul dintr-un salariu minim pe economie pe care va trebui sa plateasca impozit pe venit de 16 % plus impozitul aferent CASS.
Cat trebuie sa platesc (eu sau arendasul) contributie CASS aferent persoanei cu handicap interzisa judiciar
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 17:30, 23 Ianuarie 2015
Exista un proiect de OG pentru modificarea Codului Fiscal care suna destul de neclar si ambigu :
”Art. 296^20 – (1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:

e) persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contributia;

In opinia mea este formulat mai prost decat exceptia din Legea Sanatatii art.213 al.1 lit.d

In mod corect cuantumul contributiei la sanatate reiese din art.296^22 al 2^2:
(2^2) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru contribuabilii care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.
Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2015
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe chirii din anul 2014, calcul baza de impozitare LuandaCazan LuandaCazan Buna ziua, am o intrebare intrucat nu am reusit sa inteleg mai nimic din cum este explicata baza pentru impozitare in articolul de lege prezentat pe site-ul ... (vezi toată discuția)
Plata cass miha2766 miha2766 Buna ziua, As dorii o lamurire vis-a-vis de plata CASS. Citind un articol aparut pe site-ul dvs, de unde citez \\"...o persoană care va obţine doar ... (vezi toată discuția)
Plata cas pentru chirii persoane fizice SIE SIE Buna. Am trei contracte de inchiriere si platesc cas. In baza carei legi? Si cat este procentul? Si cine a dat legea asta? Si cat ii mmai suportam? Si cum o ... (vezi toată discuția)