avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... directiva reglementare exercitare profesie avocat in ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

directiva reglementare exercitare profesie avocat in spatiul ue

Buna . Cine are vreun link sau stie numarul Directivei ptr exercitarea profesiei de avocat in spatiul UE, va rog sa imi trimiteti si mie. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters89182 , utilizator 09:38, 11 Iunie 2009
un articol cu informatii relevante:

[ link extern ]
Multumesc pentru informatie.
O data cu aderarea României la Uniunea Europeana exercitarea profesiei de avocat cunoaste o noua dimensiune. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2007, profesia de avocat poate fi exercitata de catre avocatii români, cu titlu ocazional sau permanent, în oricare din statele membre ale Uniunii europene, precum si în statele care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European.
Deschiderea la nivel comunitar a profesiei de avocat este reglementata prin doua directive specifice si anume:
- Directiva nr. 77/249/CEE din 22 martie 1977 de facilitare a exercitarii efective a libertatii de a presta servicii de catre avocati; si
- Directiva nr. 98/5/CE din 16 februarie 1998 de facilitare a exercitarii cu caracter permanent a profesiei de avocat într-un stat membru, altul decât cel în care s-a obtinut calificarea.
Aceste doua directive asigura suportul normativ privind libera circulatie a serviciilor prestate de avocati în Uniunea Europeana si permite recunoasterea mutuala a avocatilor comunitari.

În plus exista directive orizontale cu consecinte importante asupra exercitarii profesiei de avocat în cadrul Uniunii Europene si anume:
- Directiva nr. 2005/36/CE referitoare la recunoasterea calificarilor profesionale care înlocuieste Directiva nr. 89/48/CEE din 21 decembrie 1988 privind recunoasterea calificarilor profesionale obtinute în urma finalizarii studiilor superioare cu o durata de minim trei ani în ceea ce priveste recunoasterea în România a diplomei de avocat;
- Directiva nr. 2006/123/CE a Parlamentului European privind serviciile în cadrul pietei interne.
Multumesc pentru informatie.O zi buna.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diploma de licenta in drept e recunoscuta in strainatate? dana_muntean dana_muntean Intrebarea mea este daca diploma de licenta in drept este recunoscuta in strainatate, si daca am cum sa profesez in domeniu juridic in strainatate pe baza unei ... (vezi toată discuția)
Consilierii juridici in tarile ue maraki maraki Buna ziua am lucrat o perioada de aprox 6 ani ca si consilier juridic i Romania. Momentan sunt in Grecia , iar pentru a profesa aici ca si consilier ... (vezi toată discuția)
Procedura pentru a oferi consultanta juridica de catre un cetatean strain Oana_Stirbulescu Oana_Stirbulescu Buna Ziua, Am urmatoarea situatie: Cetatean italian, PFA, avocat, cu cabinet de avocatura deschis in Italia, doreste sa ofere consultanta juridica pe ... (vezi toată discuția)