avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conditii pentru instalare camera video scara blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conditii pentru instalare camera video scara blocului

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spuneti in ce conditii se poate monta o camera video de supraveghere in scara blocului? La o asociatie de prorpietari e nevoie ca toti locatarii sa isi dea acceptul sau doar o majoritate?

Multumesc.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instalarea de sisteme de supraveghere ,in imobilele de locuit in comun,legal ,se poate realiza prin firma autorizata,numai cu avizul IGPR si SRI
Avand in vedere ca sistemul de supraveghere urmeaza sa fie instalat pe partea comuna de imobil,este necesar sa existe acordul proprietarilor
Referitor la numarul proprietarilor....parerile sunt impartite
Dispozitiile in vigoare referitoare la ,instalarea sistemelor de monitorizare video prevad conditii general valabile pe intreg teritoriul national,fara exceptii sau derogari in cazul asociatiilor de proprietari
Sunt intrunite conditiile legale de montare sistem de supraveghere in cazul respectarii prev L nr 333/2003.HG nr 10101/2004 privind normele metodologice de aplicare a L nr 333/2003 aviz ANSPDCP ,acordul individual pentru montare sistem monitorizare video si in special dovada individuala a proprietarilor pentru a-si exercita dreptul la opozitie la prelucrarea imaginilor personale conform prev L nr 6777 din 2001 privind protectia datelor cu caracter personal
Parcurgeti atent subiectele similare si veti observa consecintele instalarii fara forme legale,fara licenta,fara acordul autoritatilor in domeniu
Inclusiv unitatile/obiectivele obligatoriu legal prevazut sa detina sisteme de supraveghere au obligatia sa parcurga etapele legal prevazute pentru instalare sistem si mai ales pentru accesul si utilizarea datelor stocate
Potrivit legislatiei europene obligatorii si pentru Romania, - nu se instaleaza camere video pe caile comune de acces, alei, casa scarilor etc., in blocuri sau vile cu mai multe apartamente comune, decat daca exista acordul expres (scris) al tuturor locatarilor de drept care tranziteaza aceste zone;
Utilizarea tehnicilor/sistemelor de supraveghere pentru captarea, manipularea, inregistrarea, stocarea si comunicarea datelor constituite din imagini privind persoanele fizice reprezinta operatiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, in conformitate cu Directiva 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispozitiile Convenţiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei.
Concret, prin sistemului de supraveghere sunt prelucrate date cu caracter personal. Imaginile cu persoane fizice identificabile sunt date cu caracter personal.
Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicata în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2012.
Articolul 6 al actului normativ prevede

Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate.,cu excepţia cazurilor prevăzute de articolul 5, alineatul 2, din Legea nr. 677/2001.

Art 5 al 2 din L nr 677/2001 se refera la cazurile in care persoana fizica solicita incheierea unui contract (ex: cu angajatorul), viata ii este pusa in pericol, in interesul public al autoritatilor, cand operatorul este obligat prin lege sa monteze camere video (ex: institutiile bancare) pentru un interes legitim,
Conform dispozitiilor in vigoare, fiindca ne referim la un condominiu, e vorba despre acordul tuturor locatarilor persoane fizice identificate si identificabile prin intermediul imaginilor colectate si stocate.
In caz contrar, monitorizarea video la bloc si in curtile comune e ilegală, iar operatorul =
persoanele fizice, juridice de drept public ori privat care gestioneaza sistemul video, este pasibil de a suporta rigorile legii.
Pe langa sanctiunile civile si administrative inerente, pentru existenta de sisteme de supraveghere fara forme legale,noul Cod Penal prevede art 226
Dat fiind ca dreptul la viata privata este unul fundamental, personal nepatrimonial, nu poate fi invocata vointa majoritatii proprietarilor condominiului, aşa cum procedeaza anumiti reprezentanti ai ssociatiilor de proprietari pasionati de camere video si inregistrari cu vecini. Desi Legea 230/2007 prevede ca hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari, luate cu majoritatea voturilor, sunt obligatorii, ele nu pot aduce atingere drepturilor fundamentale si nu pot incalca dispozitii legale in vigoare.
Sunt de notorietate hotararile adunarilor generale ale unor asociatii de proprietari care au votat ca nu este permis accesul in imobil anumitor cetateni/etni,ca nu este permisa detinerea de animale de companie,hotarari care ajunse in instanta ,au ajuns sa fie anulate
Jurisdicţia asociatiilor de proprietari este limitata la probleme strict administrative, iar vointa majoritatii nu poate anula drepturile fundamentale garantate individual de Legea Fundamentala sau alte dispozitii europene
Articolul 226 al Legii 286 din 2009 extinde in sfera penalului raspunderea celor care cred ca isi pot filma vecinii , cu mandat de la majoritate.
Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta reprezinta infractiune.
Viata privata nu se opreste odata trecut de usa apartamentului, iar efectele juridice sunt extinse la toate spatiile indivize= cai de acces comune, scari, lifturi, subsoluri, boxe, ghene, culoare, poduri, terase etc.
Legea 677/2001 clarifica drepturile pe care cei filmaţi si inregistrati prin sisteme de supraveghere video continua sa le detina si dupa exprimarea neechivoca a vointei de a fi monitorizaţi.
Art 13•Dreptul de acces la date La exercitarea sa, operatorul e obligat să furnizeze toate informaţiile solicitate.
Art 14•Dreptul de intervenţie asupra datelor .
Art 15•Dreptul de opoziţie
“Persoana vizată are dreptul de a se opune în orice moment, din motive întemeiate şi legitime legate de situaţia sa particulară, ca date care o vizează să facă obiectul unei prelucrări”
Art 16•Dreptul de a se adresa justiţiei si Autoritatii de supraveghere.

Cererea de chemare in judecata este scutita de taxa de timbru.
Au existat cazuri in care proprietari nemultumiti de instalarea sistemelor de supraveghere in partea comuna de imobil de locuit in comun,au actionat asociatia de proprietari in judecata si au obtinut restabilirea dreptului la viata privata - inclusiv daune compensatorii.



Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
ynocentta, utilizator
Se pot monta camere video, de supraveghere, in holul blocului cu acordul majoritatii proprietarilor de 50%.
Montarea unei asemenea instalatii se face numai de catre o firma autorizata.

Legea invocata mai sus de @ynocenta si comentariile aferente nu au legatura cu problema monitorizarii holurilor din condominii.
Nu se atenteaza la viata privata a persoanei deoarece proprietatea comuna nu este spatiu privat.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
elga50 a scris:



Nu se atenteaza la viata privata a persoanei deoarece proprietatea comuna nu este spatiu privat.


Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta reprezinta infractiune.
NCPP Metode speciale de supraveghere sau cercetare
Art. 138
Dispoziţii generale
(1) Constituie metode speciale de supraveghere sau cercetare următoarele:
a) interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă;
b) accesul la un sistem informatic;
c) supravegherea video, audio sau prin fotografiere;
d) localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice;
e) obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane;
f) reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale;
g) utilizarea investigatorilor sub acoperire şi a colaboratorilor;
h) participarea autorizată la anumite activităţi;
i) livrarea supravegheată;
j) obţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, altele decât conţinutul comunicaţiilor, reţinute de către aceştia în temeiul legii speciale privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.
(2) Prin interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare se înţelege interceptarea, accesul, monitorizarea, colectarea sau înregistrarea comunicărilor efectuate prin telefon, sistem informatic ori prin orice alt mijloc de comunicare.
(3) Prin acces la un sistem informatic se înţelege pătrunderea într-un sistem informatic sau mijloc de stocare a datelor informatice fie direct, fie de la distanţă, prin intermediul unor programe specializate ori prin intermediul unei reţele, în scopul de a identifica probe.
(4) Prin sistem informatic se înţelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate ori aflate în relaţie funcţională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor, cu ajutorul unui program informatic.
(5) Prin date informatice se înţelege orice reprezentare de fapte, informaţii sau concepte sub o formă adecvată prelucrării într-un sistem informatic, inclusiv un program capabil să determine executarea unei funcţii de către un sistem informatic.
(6) Prin supraveghere video, audio sau prin fotografiere se înţelege fotografierea persoanelor, observarea sau înregistrarea conversaţiilor, mişcărilor ori a altor activităţi ale acestora.



Viata privata nu se opreste odata trecut de usa apartamentului, iar efectele juridice sunt extinse la toate spatiile indivize= cai de acces comune, scari, lifturi, subsoluri, boxe, ghene, culoare, poduri, terase etc.
Dispozitiile in vigoare precizeaza concret ce inseamna,sistem de supraveghere,conditiile de instalare sistem de supraveghere ,de accesare si utilizare date stocate
In asociatia noastra ne confruntam cu o cercetare penala al carei obiect este spargere de apartament,ai caror faptuitori au fost identificati pe baza datelor stocate de sistemul de supraveghere pe calea de acces in scara respectiva
Este foarte interesant de analizat si de retinut pozitia autoritatilor in raport de aceste sisteme de supraveghere instalate in partea comuna din imobilele de locuit in comun
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ynocentta

Daca nu stiti, nu va apucati sa interpretati legislatia.
Daca ar fi cum spuneti dv., n-ar mai exista camere de suptaveghere nicaieri de frica vietii private.
Da, viata privata e si cand mergi in magazin si-ti cumperi carnati. Dar nimeni nu se ofuscheaza ca e filmat cand isi cumpara carnatii.

Plus ca daca n-ar fi in regula monitorizarea spatiilor comune, in avantajul tuturor proprietarilor pentru descurajarea faptelor antisociale, camerele video ar fi interzise in blocuri.
Si nu sunt!

Mai lasati-ne cu prostiile astea!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
elga50, moderator
Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta reprezinta infractiune.


Am vorbit sa va selecteze in echipa nationala de fotbal, ca aveti un talent deosebit de a da cu stangul in dreptul, parca va antreneaza Piturca (nu mai este el antrenor), unde ati scris dumneavoastra in text despre PARTILE COMUNE??
NU are nimeni voie sa te filmeze sau sa te inregistreze in casa (atentie locuinta este egal cu o incapere sau cu dependinta), nu "scufundati" termenii, dependinta nu este egal cu parte comuna din condominiu, scrieti fara sa cunoasteti termenii, dar puteti sa intrati pe "DEX ONLINE" si va mai lamuriti.
Si pentru a va elucida va dau si definitia pe care nu o stiti:
DEPENDÍNȚĂ, dependințe, s. f. Încăpere accesorie a unei case de locuit (bucătărie, baie etc.); (la pl.) ansamblul acestor încăperi. – Din fr. dépendances.

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere lavinia_stoica lavinia_stoica Buna ziua! De circa 10 zile au fost montate la intrarea in scara blocului (in exterior), la parter si la fiecare etaj ( linga usile lifturilor) camere de luat ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari - montare sistem supraveghere video Dorinel_77 Dorinel_77 Buna ziua In Adunarea Generala sa hotarat sa se monteze un sistem de supraveghere video la intrarea in bloc si la parter.......2-3 ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)