avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Camere de supraveghere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Camere de supraveghere

Buna ziua! De circa 10 zile au fost montate la intrarea in scara blocului (in exterior), la parter si la fiecare etaj ( linga usile lifturilor) camere de luat vederi. In calitate de proprietar al unui apartament, nimeni nu mi-a cerut opinia ori acordul asupra acestui demers. As dori sa stiu daca instalarea este legala, daca nu exista acordul tututor, daca exista un temei legal in baza caruia sa pot solicita indepartarea lor. Multumesc.c
Cel mai recent răspuns: rekul05 , utilizator 16:14, 30 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru montarea camerelor de supraveghere trebuie sa existe o hotarare a adunarii generale prin care s-a obtinut acordul a 50%+1 dintre proprietari.
Solicitati presedintelui sa va prezinte hotararea AG, costurile investitiei, contractul de montare, selectia de oferte, autorizatia firmei care a montat sistemul de supraveghere, etc.
Solicitarea o faceti in baza art. 10 din legea 230/2007.

Articolul 10-L230/2007
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Va multumesc!
Avand in vedere caracterul datelor stocate pe sistemele de supraveghere este necesar acordul individual al tuturor proprietarilor,
Utilizarea tehnicilor pentru captarea, manipularea, inregistrarea, stocarea si comunicarea datelor constituite din imagini privind persoanele fizice reprezinta operatiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, in conformitate cu Directiva 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispozitiile Conventiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei.
Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52?31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicata in MOf nr. 389?11 iunie 2012.,care la articolul 6 prevede :
Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate.

Pentru ca sistemul este instalat in imobil de locuit in comun, este necesar acordul tuturor locatarilor persoane fizice identificate si identificabile prin intermediul imaginilor colectate si stocate.
In caz contrar, monitorizarea video la blocuri si in curtile comune este ilegala, iar operatorul= persoanele fizice, juridice de drept public ori privat care gestioneaza sistemul video este,inclusiv ale art: 226 Cod penal
Va mulțumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fara sa luam in considerare asprimea legii care reglementeaza in mod expres si clar aspectul instalarii unui sistem de supraveghere video, sa va povestesc din ale blocului unde locuiesc:
Inainte sa instalam un asemenea sistem de supraveghere aveam urmatoarele probleme: statul in scara blocului la spart de seminte si bautura, mizerie in scara blocului si in fata blocului, geamurile de la intrarea in bloc se inlocuiau cu unele noi de cel putin 2 ori pe an, se spargea periodic subsolul si se fura din boxele existente, accesul unor persoane dubioase in bloc, liftul se strica foarte des, etc...
Utilitatea unui astfel de sistem este clar benefica, fiindca categoric este mai curat, au disparut ciudatii care "aveau" treaba prin bloc!
In alta ordine de idei, fiindca s-a fortat una din usile de la subsol, cu ajutorul inregistrarilor, politia a prins un "cetatean" care, desi opera in Bucuresti, el era cautat in Galati...
Vedeti, au si camerele astea rolul lor... Avem camere montate doar la intrarea in bloc (in interior) si in lift! Pe etaje si pe exterior nu avem nimic montat!
La noi in bloc s-a semnat un tabel cu toti locatarii, nu numai proprietarii, avem signalistica specifica de atentionare, dvr-ul este intr-un loc safe si nu este conectat la internet, tocmai pentru a elimina eventualele neconformitati referitoare la inregistrarile stocate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Montaj camere de supraveghere la bloc. MihaiGherasim MihaiGherasim Buna ziua. Am nevoie de un sfat. Locuiesc intr-un bloc cu 4 scari, 10 apartamente pe scara, in ultima scara a blocului (forma de L). Nu avem asociatie de ... (vezi toată discuția)
Buna seara.cateva indicatii si lamuriri va rog.doresc sa instalez ... ionelazibi_94 ionelazibi_94 buna seara.cateva indicatii si lamuriri va rog.doresc sa instalez pe etajul la care locuiesc o camera de supraveghere orientata catre intrarea in apartament si ... (vezi toată discuția)
Sistem supraveghere video la bloc Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu Daca adunarea generala a asociatiei hotaraste co o majoritate de 75% montarea unui sistem de supraveghere si inregistrare video in lift , la intrare si la ... (vezi toată discuția)