avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca neinchisa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca neinchisa

Buna ziua,
As vrea sa stiu ce se poate intampla daca cartea de munca a ramas neinchisa de ultimul angajator?
Am fost sa ridic cartea de munca de la itm bucuresti, fiindu-mi necesara pentru angajare si am constatat ca este neinchisa. Mi s-a explicat ca nu au fost depuse statele pe o anume perioada si asta ar fi motivul pentru care a ramas neinchisa. Nu stiu cum ma poate afecta pe mine acest aspect.As dori un sfat daca se poate. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:56, 8 Decembrie 2017
Buna ziua.Vechimea in munca pana la data de 01.01.2011 se dovedeste pe baza inscrisurilor din cartea de munca.Daca dvs.ati mai lucrat la ultimul angajator dupa 2011,va sfatuiesc sa-i cereti acelui angajator ,o adeverinta de vechime in munca si chiar o copie dupa decizia de incetare a raporturilor de munca(daca dvs nu o aveti) iar cu aceste documente sa mergeti la ITM Bucuresti ,pentru a vi se incheia cartea de munca si pentru a o putea lua.Angajarea poate sa vi se faca si fara carte de munca.Poate ca v-a cerut cartea de munca pentru a vedea ce vechime totala de munca aveti,dar altfel nu le este necesara pentru a va intocmi contractul individual de munca.Este adevarat ca acum nu are cu ce sa va afecteze faptul ca acea carte de munca nu este incheiata dar sigur veti fi foarte afectat atunci cand veti dori sa va intocmiti dosarul de pensie(de oricare tip),iar vechimea din carnetul de munca nu o veti putea proba,deoarece cartea de munca nu a fost inchisa;si se poate ,ca atunci acel ultim angajator din cartea dvs.de munca sa fie dizolvat,iar pentru a va recupera vechimea din carnet ar trebui sa "bateti"pe la mai multe usi.In concluzie:"Paza buna trece primejdia rea",iar dvs.binenteles ca veti proceda cum credeti de cuviinta.Pe viitor va sfatuiesc ,ca atunci cand va incheiati activitatea la urmatorii n...,angajatori sa cereti decizia de incetare a contractului de munca si binenteles adeverinta de vechime pe care a-ti acumulat-o de la fiecare in parte.Va doresc mult succes.
Neinchiderea carnetului de munca nu are ca motiv lipsa deciziei de incetare a c.i.m. , ci lipsa unor documente nedepuse de catre angajator - state de plata.

In acest caz, ITM-ul are posibilitatea de a efectua inregistrarile pana la 01.01.2011 sau pana la data incetarii c.i.m., anterioara acestei date, cu mentiunea ca in perioada respectiva angajatorul nu a depus state de plata principala dovada executarii contractului individual de munca.
Buna seara. Ce este de facut cand acesti angajatori nu isi depun actele ? In carnetul meu de munca este specificat " in perioada 01 . .08. .2008 - 01 . .01 . .2009 nu se face dovada executarii contractului de munca " , perioada in care eu am fost acctiva la aceea firma dar nu semnam state de p[ata si nu mi-a dat nici banii de lichidare. La aceea vreme 7oo ron. Acea perioada intra la vechime?

Legislatia nu prevede decat ca: munca prestata in baza unui c.i.m. constituie vechime in munca.

Legislatia nu reglementeaza si ce se intampla cu vechimea in munca pentru perioadele in care care nu s-au depus documente la ITM de catre angajatori.

Totusi , o solutie ar fi promovarea unei actiuni in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca irina_irina irina_irina Buna ziua! Din luna septembrie 2011 am demisionat de la locul de munca. Pana in acest moment nu am primit decizia de incetare, dar am semnat toate actele de ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca brg brg am primit cartea de munca acasa de la fostul angajator si vad ca perioada de preaviz nu i trecuta ,se poate? si ce trebuie sa fac acum cu aceasta carte? ... (vezi toată discuția)
Demisie crysstone crysstone buna ziua in data de 30.09.2011 mi-am scris demisia in care am stipulat ca ultima zi de munca v-a fi in data de 28.10.2011. in aceas zi mi s-a comunicat ca ... (vezi toată discuția)