avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare donatie dupa decesul donatarului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare donatie dupa decesul donatarului

am donat cu scutire de raport o suprafata de teren unuia dintre fii. Acesta a decedat si doresc sa revoc aceasta donatie deoarece sotia si copii fiului meu nici macar un telefon nu-mi dau dar sa mai astept vreo bucata de paine macar. Cu trebuie sa procedez?:((
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:34, 1 Februarie 2015
Puteti intenta a actiune in revendicarea donatiei in cazul in care donatia a fost facuta cu sarcini. Este necesar ca sarcinile sa nu fi fost indeplinite.
are doar uzufruct
Conform art.1.020 NCC donatia poate fi revocata pentru ingratitudine si pentru neexecutarea fara justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.Revocarea pentru ingratitudine,cazuri-art.1.023 NCC-"Donatia se revoca pentru ingratitudine in urmatoarele cazuri:
a) daca donatarul a atentat la viata donatorului,a unei persoane apropiate lui sau,stiind ca altii intentioneaza sa atenteze,nu l-a instiintat;
b)daca donatarul se face vinovat de fapte penale,cruzimi sau injurii grave fata de donator;
c)daca donatarul refuza in mod nejustificat sa asigure alimente donatorului ajuns in nevoie,in limita valorii actuale a bunului donat,tinindu-se seama de de starea in care se afla bunul in momentul donatiei.Conform art.1.024(2) NCC" Actiunea in revocare pentru ingratitudine paote fi exercitata numai impotriva donatarului.Daca donatarul moare dupa introducerea actiunii,aceasta poate fi continuata impotriva mostenitorilor."
.Revocarea pentru neexecutarea sarcinilor.Art.1027(1)"Daca donatarul nu indeplineste sarcina la care s-a obligat ,donatorul sau succesorii sai in drepturi pot cere fie executarea sarcinii,fie revocarea donatiei.
Nu exista "revendicarea donatiei",poate revocarea donatiei.
Cand ii sunati dv., va raspund la telefon mostenitorii fiului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sorin45 sorin45 cum pot ataca un act de donatie fara clauza? (vezi toată discuția)
Donatia poate fi revocata? cami22 cami22 Buna ziua! Am si eu o intrebare, tatal meu a murit acum cativa ani,iar in urma mortii lui am mostenit un teren,din care jumatate din el ii revenea surorii ... (vezi toată discuția)
Contestare donatie Daniel1956 Daniel1956 In 2009,pentru a termina amiabil un divort,am fost pus in situatia,in loc de partaj,care imi parea un gen de tiganie,sa primesc acceptul la divort in schimbul ... (vezi toată discuția)