avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere e institutie judiciara de drept privat?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere e institutie judiciara de drept privat?

mediere e institutie judiciara de drept privat?

Va multumesc
Medierea este o modalitate alternativa de solutionarea conflictelor, alta decat instanta de judecata.
Legea, permite partilor, persoane fizice/juridice sa ajunga la o intelegere pe cale amiabila, inaintea sau in timpul unui proces aflat pe rolul instantelor de judecata si sa stinga un litigiu, daca partile au ajuns la un consens concretizat printr-un Acord de Mediere, care poate fi investit cu hotarare de expedient de catre judecator.
Medierea nu este institutie judiciara, cel putin in Romania.
Este o instituie de drept privat, in sensul ca nu implica exercitiul autoritatii de stat (de ex. stabilirea unui impozit sau a unei taxe), dar nu este judiciara, adica medierea nu are loc in fata unui organ cu activitate jurisdictionala cum este instanta de ex.
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
Alexandru Ardeleanu, Consilier juridic
Medierea este o instituţie de interes public care funcţionează în baza Legii 192/2006 şi constituie o alternativă la instanţa de judecată, atât pentru conflictele deduse judecăţii cât şi pentru conflictele care din diferite motive încă nu au ajuns pe rolul instanţelor de judecată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

exista clar stipulat in lege ca taxa de timbru nu mai trebuie solicitata de judecator in cazul unui partaj in care s-a depus medierea inginer-e inginer-e Va rog sa ne precizati daca exista clar stipulat in lege, cu trimitere la articol eventual chiar copy paste in raspuns, ca taxa de timbru nu mai trebuie ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii se face obligatoriu la notar sau se poate face prin mediere? leusan leusan Pentru dezbaterea unei mosteniri este nevoie obligatoriu ca a se faca la notar sau se poate si prin birourile de mediere? dar iesirea din indiviziune se ... (vezi toată discuția)