avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

Buna seara ....as avea si eu o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta.Sunt angajata din data de 15.03.2013 cu contract de munca pe o perioada nedeterminata la o firma cu postul de vanzatoare....in data de 16.07.2014 mi-am solicitat la firma un concediu fara plata de 75 zile (perioada in care am plecat in germania la munca )....in data de 01.10.2014 am reinceput din nou la aceeasi firma...cand m-am intors din germania am aflat ca sunt insarcinata...am mai lucrat la aceasta firma pana in data de 10.01.2015 dupa care doctorul mi-a dat concediu de risc maternal...(sarcina este cu risc )...problema este ca si eu si sotul meu lucram la aceeasi firma si amandoi am plecat in germania in aceasi perioada cu concediu fara plata....din germania domnul la care am lucrat ne-a dat ca un fel de contract in care arata perioada in care am lucrat la el...si cati bani ne-a dat...semnata si stampilata de el...intrebarea este daca ma duc si o traduc si o legalizez si o duc la primaria de care apartin...dupa ce nasc copilul adica pe la sfarsitul luni mai, as putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului de 2 ani ...??...mentionez ca sotul meu lucreaza de cand am venit din germania tot la aceasi firma...va multumesc...astept raspuns !!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 3 Februarie 2015
Care este data prezumata a nasterii ?

Ordinul 1474/2011:
-situatie : O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

- solutie : Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata MarisAlexandra MarisAlexandra Buna ziua,as avea si eu o intrebare ...sunt angajata de aproape 2 ani de zile la o firma cu functia de vanzator comercial,in acesti 2 ani nu am avut concediu ... (vezi toată discuția)
Icc Corneliu'80 Corneliu'80 Speta...lucrez in Germania, daca plec in concediul prenatal in Septemberie, imi inchei contractul de munca cu 1 noiembrie, vin in Romania si sa ma angajez, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil PARITADORU PARITADORU Pot beneficia de concediu postnatal în țară dacă lucrez în UK? urmează să nasc și am 2 ani lucrați acolo. Mulțumesc (vezi toată discuția)