avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Taxe si impozite PFA traducator
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Taxe si impozite PFA traducator

Buna ziua,

Am situatia urmatoare: PFA de traducator autorizat - suspendat pentru cresterea copilului si am facut cerere de re-activare incepand cu 10.02.2015. Inainte de concediul de cresterea copilului am lucrat si cu carte de munca si pe PFA aveam venituri minime. De acum doresc sa lucrez doar ca PFA pe baza de contract cu firma la care lucram inainte. Cei de la FInante Cluj nu au reusit sa ma lamureasca exact in urmatoarele aspecte:
- pentru contributia la pensii (formularul 600) am completat aproximat pt anul 2015 un castig de 845 de lei pe luna (am inteles de la ei ca aceasta e suma minima pt care te poti asigura la pensii). Intrebarile sunt:
- daca cheltuaiala cu aceste taxe este deductibila, avand in vedere ca pe formularul 220 de aproximare a venitului am trecut un brut estimat de 10.000 ron si o cheltuiala deductibila estimata de 5000 ron. Practic acest brut depaseste 845X11 luni - deci sunt obligata sa platesc pensie - inseamna ca aceasta cheltuiala cu pensia fiind obligatorie ar fi si deductibila - corect?
- care este exact procentul care se socoteste din brut? - pe internet am gasit 31.3% insa ei mi-au spus 26,5%!!
- daca pe formularul 200 pe care il voi depune anul viitor cu suma reala castigata in 2015 - aceasta va fi mai mare decat acesti 845 de lei pe luna - voi fi obligata sa platesc diferenta la pensie SAU va fi optional doar daca vreau sa ma asigur pentru o suma mai mare?
Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: ili_uca , utilizator 15:59, 3 Februarie 2015
Venitul lunar minim asigurat care se trece in declaratia 600 nu are legatura cu venitul estimat declarat in declaratia 220. Se analizeaza fiecare declaratie in parte. Conditia impusa de lege e doar pentru valoarea care se trece in declaratia 600.
De exemplu in declaratia 220 puteati sa treceti ca valoare salariul minim pe economie inmultit cu 12 luni pentru a nu avea probleme la plata contributiei la sanatate.
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
george-neagu, moderator
Ok, multumesc pentru raspunsul rapid. Nici nu am completat cele doua formulare cu exact aceeasi suma. Dar tot mai raman intrebarile:
- ce procent exact din brut il reprezinta contributia la pensie?
- daca aceasta suma este considerata cheltuiala deductibila?
- daca in momentul in care voi depune declaratia cu venitul real realizat in 2015 si acesta este mai mare decat estimarea - trebuie platite obligatoriu diferente la pensie? sau acest lucru este optional, in cazul in care doresc sa ma asigur la pensie pentru o suma mai mare decat minimul?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 220 pfa alisaelena alisaelena Buna ziua, Am deschis un PFA avand ca activitate coafura-frizerie. Trebuie sa depun declaratia 220 privind venitul estimat in 15 zile de la infiintare ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 utilizator5555 utilizator5555 Buna ziua, Un PFA infiintat in 2009, in sistem real, dar in toata perioada a fost si angajat cu contract de munca in alta parte. Pana acum nu a depus ... (vezi toată discuția)
Pfa creat in feb 2014 in paralel cu job fix 8 ore JcDaniel JcDaniel Am creat PFA in 19 feb 2014 codul caen 7022 consultanta si management cu plata contributilor in sistem real. Iar venitul net estimat a fost 500 ron (2000 ... (vezi toată discuția)