avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

angajatorul ma poate obliga sa imi iau concediu de odihna intr-o anumita perioada din an, in conditiile in care eu nu doresc?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:33, 3 Februarie 2015
1. Concediul de odihna se efectueaza in baza unei programari colective sau individuale. Angajatorul are obligatia de a se consulta cu sindicatul sau dupa caz cu reprezentantii salariatilor pentru programarile colective. Pentru programarile individuale angajatorul are obligatia de a se consulta direct cu salariatul.

art.148 C.mun.
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

2. Din textul de lege rezulta ca programare se stabileste de angajator cu consultarea salariatului.

In opinia mea, angajatorul savarseste un abuz cand impune o anumita perioada de timp in care trebuie sa se ia CO.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz si concediul de odihna miha21 miha21 Sotul meu a fost concediat (motive ce nu tin de persoana salariatului )este in preaviz din data de 28.01.2015 pana in 25.02.2015 ,,angajatorul i-a adus o ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna marcusdedu marcusdedu Buna ziua Lucrez intrun hipermarket cu renume pot spune deoarece asa lau ales clientii Doresc daca se poate sa ma ajutati in legatura cu o dilema Conform ... (vezi toată discuția)
Planificarea concediul de odihna adicoman22 adicoman22 Buna ziua! La noul loc de munca mi s-a cerut sa aduc o planificare privind zilele de concediul de odihna din anul viitor. Este obligatoriul sa aduc o ... (vezi toată discuția)