avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Intocmire si semnare bilant
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Intocmire si semnare bilant

Buna ziua,

As vrea sa-mi spuneti daca un expert contabil membru activ al CECCAR care nu este inregistrat la DGFP ca PFA poate incheia contract de prestari servicii pentru intocmirea si semnarea bilantului unei firme la care nu este angajat cu contract de munca si cum trebuie sa declare la DGFP venitul inregistrat din astfel de contracte pentru a plati impozit.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 14:32, 12 Martie 2010
nu
intai va inregistrati ca pfa sau srl si apoi obtineti veniturile.
De ce sunteti expert contabil activ (platiti taxe) daca nu functionati?

In privinta conventiilor civile nu ma pricep...din pacate, dar s-ar putea sa puteti cu conventie civila (stat intocmit de firma, care va retine 10%) si dvs. platiti diferenta.
mihaela_cva a scris:

nu
intai va inregistrati ca pfa sau srl si apoi obtineti veniturile.
De ce sunteti expert contabil activ (platiti taxe) daca nu functionati?

In privinta conventiilor civile nu ma pricep...din pacate, dar s-ar putea sa puteti cu conventie civila (stat intocmit de firma, care va retine 10%) si dvs. platiti diferenta.

Expertul contabil este persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile Ordonantei nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si contabililor autorizati si are competenta profesionala de a organiza si conduce contabilitatea, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale, de a intocmi situatiile financiare si de a efectua expertize contabile.
Expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari:
a) tine sau supravegheaza contabilitatea si intocmeste sau verifica si semneaza situatiile financiare;
b) acorda asistenta privind organizarea si tinerea contabilitatii;
c) efectueaza analize economico-financiare, audit financiar-contabil si evaluari patrimoniale;
d) efectueaza expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice in conditiile prevazute de lege;
e) executa alte lucrari cu caracter financiar-contabil, fiscal, de organizare administrativa si informatica;
f) indeplineste, potrivit dispozitiilor legale, atributiile prevazute in mandatul de cenzor la societatile comerciale;
g) acorda asistenta de specialitate necesara pentru infiintarea si reorganizarea societatilor comerciale;
h) efectueaza pentru persoane fizice si juridice servicii profesionale care presupun cunostinte de contabilitate.

Relatiile expertilor contabili si societatilor comerciale de profit cu clientii se stabilesc prin contract scris de prestari de servicii, semnat de ambele parti



Se poate inregistra ca pfa si dupa obtinerea venitului, intr-un termen parca era de 30 de zile.
am mai auzit si eu de asta, dar personal o consider o "gaselnita"
adica fac contract in calitate de ce? doar ca sunt expert?
ord.65 Art. 8. - Experţii contabili pot să-şi exercite profesia individual ori se pot constitui în societăţi comerciale potrivit legii.

mai multe amanunte pe site ceccar.ro, [ link extern ]


132. Profesia de expert contabil sau de contabil autorizat poate fi exercitată individual, prin cabinete, sau printr-o societate comercială de profil înfiinţată potrivit legii.

133. În exercitarea profesiei experţii contabili şi contabilii autorizaţi răspund disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz, potrivit legii.

134. Pentru onorariile stabilite prin contract încheiat cu operatorii economici se emit de către societăţile comerciale, la terminarea lucrărilor, facturi sau chitanţe, potrivit legii.

135. Potrivit legii, obligaţia calculării şi vărsării impozitului aferent sumelor plătite experţilor contabili şi contabililor autorizaţi individuali drept onorarii de către societăţi comerciale revine acestora.

136. Încasarea onorariului se va face de executantul lucrării direct de la beneficiar, în cazul în care acesta este persoană juridică, după ce s-a reţinut impozitul pe venit spre a se vărsa la buget.

În cazul în care onorariul se încasează de la o persoană fizică, expertul contabil sau contabilul autorizat este obligat la stabilirea impozitului datorat pentru onorariul încasat şi la depunerea acestuia la organismul autorizat să îl încaseze.

137. Societăţile comerciale de expertiză contabilă şi societăţile comerciale de contabilitate pot fi constituite din unul sau mai mulţi asociaţi ori acţionari. Acestea execută întreaga gamă de lucrări prevăzute de lege, cu respectarea dispoziţiilor legale.

În cazul în care experţii, membri sau colaboratori ai unei societăţi comerciale de expertiză, sunt solicitaţi şi numiţi să efectueze expertize judiciare, operaţiuni de audit sau mandatul de cenzor, beneficiarii respectivi vor depune ori vor vira costul acestor lucrări, inclusiv TVA, în contul acestei societăţi. Aceasta este răspunzătoare, alături de membrul sau colaboratorul său, de calitatea lucrării pe care o vizează.

În acelaşi timp, este obligată să reţină şi să vireze impozitul legal datorat bugetului.

138. Contractele de muncă se încheie în formă scrisă, între titularul cabinetului individual, respectiv administratorul societăţii comerciale de expertiză, şi fiecare expert contabil sau contabil autorizat.

tot pe aceeasi tema am o intrebare:
o persoana cu studii superioare economice poate fi imputernicita de un SRL in baza unui contract de mandat sa indeplineasca functia de director econmomic si apoi sa semneze bilantul societatii

Alte discuții în legătură

Contabil.... monalisaalina monalisaalina Buna ziua,ma pueti indruma...sa imi spuenti care sunt conditiile pe care sa le indeplineasca un absolvent pt a puea exercita profesia de contabil?ma refer la ... (vezi toată discuția)
Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila extrajudiciara ingerasmic ingerasmic Buna ziua, Rog colegii mai experimentati daca pot sa ma lamureasca si pe mine in legatura cu un aspect: sunt expert contabil liber profesionist si as vrea ... (vezi toată discuția)
Regim fiscal contract mandat mihnea_popovici mihnea_popovici Buna ziua, In calitate de persoana fizica (mandatar) am incheiat cu o societate comerciala (mandant) un contract de mandat avand ca obiect recuperarea ... (vezi toată discuția)