avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie din Cipru?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie din Cipru?

sotia mea a lucrat in cipru, larnaca, timp de 5 ani in prioada1999-2004, la o fabrica de croitorie. fabrica s-a inchis in 2004. cat timp a lucrat acolo a beneficiat de toate drepturile si obligatiile pe care le -a avut oricare cetatean cipriot. intrebarea mea este, ce acte ii trebuie de la statul cipriot ce i-ar trebui pentru a iesi la pensie si daca beneficiaza de pensie de acolo.
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 00:22, 12 Februarie 2015
Reglementarile europene stabilesc faptul ca persoanele care au muncit si in afara tarii beneficiaza de cumularea drepturilor la pensie pentru toate perioadele lucrate atat in tara, cat si in strainatate.
Cetatenii vizati de reglementarile europene sunt cei din statele membre UE si SEE, lista cuprinzand: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Liechstenstein si Elvetia.
Astfel, persoanele interesate pot solicita obtinerea drepturilor de pensie potrivit legislatiilor in vigoare ale statelor membre in care au desfasurat activitati profesionale, se arata intr-un material realizat de Casa Nationala de Pensii Publice. Conform site-ului oficial al UE, varsta de pensionare este diferita de la un stat la altul. Prin urmare, drepturile de pensie obtinute in alte tari se acorda doar din momentul in care persoana in cauza implineste varsta legala de pensionare din tarile respective.
"Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii", este precizat pe site-ul CNPP.
Concret, pentru stabilirea drepturilor de pensie pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala, de invaliditate si de urmas, persoanele care au lucrat in doua sau mai multe state din UE si SEE trebuie sa se adreseze unei singure institutii: casa de pensii din tara in care locuiesc, mentioneaza sursa citata. In acest sens, va trebui depusa o cerere, care va fi valabila pentru toate institutiile la legislatia carora persoana respectiva a fost supusa.
Daca solicitantul locuieste pe teritoriul unui stat membru, atunci cererea se va depune la institutia din statul respectiv. In cazul persoanelor care locuiesc in Romania, cererea de pensionare se adreseaza casei teritoriale de pensii din raza domiciliului.
Institutia la care se va depune cererea de pensionare se va ocupa de formalitatile necesare pentru stabilirea drepturilor de pensie pentru toate statele in care a lucrat solicitantul.
Conform informatiilor de la CNPP, pentru inscrierea la pensia pentru limita de varsta, anticipata sau anticipata partiala, este nevoie de urmatoarele acte:
• formularul de cerere E 202;
• formularul E 207;
• o declaratie pe propria raspundere;
• o copie dupa actul de identitate romanesc (daca se detine dubla cetatenie sau daca s-a mentinut cetatenia romana);
• carnetul de munca original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate;
• livretul militar original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate;
• diploma de studii originala sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate sau adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora si forma de invatamant;
• o adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca.
Pentru inscrierea la pensia de invaliditate, actele necesare sunt:
• formularul de cerere E 204;
• formularul E 207;
• documente si rapoarte medicale pentru a determina gradul de invaliditate;
• o declaratie pe propria raspundere;
• o copie a actului de identitate romanesc (daca se detine dubla cetatenie sau daca s-a mentinut cetatenia romana);
• carnetul de munca original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate;
• livretul militar original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate;
• diploma de studii originala sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate sau adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora si forma de invatamant;
• adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie dupa munca in italia camelia_apostol camelia_apostol buna ziua! mama mea lucreaza ca badanta in Italia, cu forme legale de munca. Lucreaza acolo de 4 ani. Ea are acum 67 de ani si este pensionara de mai multi ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala in spania rodibarbu rodibarbu Buna ziua! As vrea sa stiu, va rog, ce demersuri trebuie sa faca tatal meu in varsta de 62 ani pentru pensionare pe caz de boala. El are o vechime in munca de ... (vezi toată discuția)
Gradul iii de invaliditate salariat ANAMARIACI ANAMARIACI ce contine dosarul de pensionare la un salariat de gradul III de invaliditate care beneficiaza de reducerea timpului de lucru la jumatate (vezi toată discuția)