avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatenie romana pentru cetatean grec
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatenie romana pentru cetatean grec

Buna ziua.
Intampin urmatoarea situatie. Seful meu este grec si are domiciliul in Grecia. Are permis de sedere in Romania din 2013 si carte de rezidenta.Ar vrea sa isi ia si cetatenia romana. Este prezent in Romania din 1998 , fiind Director Financiar al unei societati din Romania.
Din 2004 pana in prezent este asociat unic si administrator al unei societati comerciale din Romania, cu profit in fiecare an.
De asemenea, cunoaste si limba romana.
Intrebarea mea este: poate avea cetatenie romana daca nu are domiciliu de minim 7 ani?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 19:37, 12 Februarie 2015
Nu-l mai intrebati o data de cand sta in Romania? :D Intai ziceti ca din 1998, apoi ca din 2004 are afaceri aici, dupa care spuneti de permis de sedere si / sau carte de rezidenta din 2013, ceva n-ati inteles bine. In 2013 o fi primit permis de sedere permanenta (pe 10 ani) .

Dati-i sa citeasca asta (sunt conditiile acordarii cetateniei romane la cerere):

Art. 8
(1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
(2) Termenele prevazute la alin. (1) lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in urmatoarele situatii:
a) solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international;
b) solicitantul este cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene;
c) solicitantul a dobandit statut de refugiat potrivit prevederilor legale in vigoare;
d) solicitantul a investit in Romania sume care depasesc 1.000.000 de euro.
(3) Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la alin. (1) lit. a).

[ link extern ]
apoi reveniti daca mai aveti intrebari.
Buna ziua,
Este in Romania din 1998 cu afaceri. Vine in fiecare saptamana in Bucuresti( acest lucru se poate dovedi cu facturile de la hotel). Din 2004 are propria lui firma deschisa in Romania.Si da in 2013 a primit carte de rezidenta permanenta. Pe baza acestor informatii poate sa obtina cetatenia? Nu are un domiciu stabil in Romania, sta la hotel de fiecare data.
Cartea de rezidenta permanenta se acorda dupa o perioada de 5 ani de sedere neintrerupta, nu cred ca exista exceptii de la aceasta regula. Ar trebui sa fi avut macar un permis de sedere pe 5 ani, poate initial a avut si pe termen mai scurt (1 an) si l-a prelungit... nu pot sa va ajut daca nu imi spuneti in ce an a obtinut primul permis de sedere in Romania.

Vine in fiecare saptamana in Bucuresti( acest lucru se poate dovedi cu facturile de la hotel).

Daca lipseste din tara mai mult de 6 luni intr-un an nu se considera sedere neintrerupta, anul respectiv nu se ia in calcul deci n-o sa faca niciodata 8 ani ca sa poata cere cetatenia.
Nici daca a investit mai mult de 1.000.000 de euro (fapt care ar putea reduce la jumatate perioada, adica la 4 ani) n-ar putea aplica pentru cetatenie.

Recititi acel articol din lege pe care vi l-am pus, s-ar putea sa va dati seama singura daca indeplineste sau nu conditiile. Daca nu, reveniti insa dati-ne informatii complete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta? taniusa732 taniusa732 Buna seara! Spuneti-mi va rog, care este diferenta dintre carte de rezident si permis de sedere temporara?Multumesc! (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc! taniusa732 taniusa732 Pe 12 iulie am depus juramantul pentru redobandirea cetateniei romane. Cand am fost la evidenta populatiei pentru ca sa-mi fac certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie de pensionare dogaruelena dogaruelena Buna seara !Mama mea are 80 de ani. A fost adusa in Romania in timpul razboiului civil din Grecia. Aici a facut scoala si a lucrat pana in 1990 cand s-a ... (vezi toată discuția)