avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical zile suportate de angajat si angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical zile suportate de angajat si angajator

Buna ziua,
Spuneti-mi va rog daca sunt corecte urmatoarele afirmatii:

1. Primele 5 zile calendaristice (din care platite doar zilele lucratoare) se suporta de angajator, iar restul din bugetul FNUASS.
De exemplu: CM 14 zile calendaristice in perioada 01-14.01.2015
primele 5 zile calandaristice 01-05.01.2015 suportate de angajator, urmatoarele 9 zile calendaristice 06-14.01.2015 suportate din FNUASS.
Modul de calcul al indemnizatiei, la o medie zilnica de 156 lei, este:
Indemnizatie suportata de angajator: 1 zi x 156 lei (este corect aici 1 zi??? tinand cont ca din cele 5 zile calendaristice doar 1 zi este lucratoare)
Indemnizatie suportata din FNUASS: 7 zile x 156 lei

2. Pentru codul 08 (sarcina si lauzie) indemnizatia se suporta in totalitate din bugetul FNUASS
3. Contributia CAS se calculeaza: (35% x Salar mediu brut / Nr. zile lucratoare din luna x nr. zile lucratoare CM ) x 10.5%
4. CASS - nu se datoreaza
5. Contributie somaj: Indemnizatie CM suportata de angajator x 0.5%

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Anaj , utilizator 11:46, 18 Februarie 2015
1. Primele 5 zile calendaristice (din care platite doar zilele lucratoare) se suporta de angajator, iar restul din bugetul FNUASS.

Este corect, dar numai pentru certificatele initiale si indemnizatii care nu se suporta integral din FNUASS.
Exemplul dat este corect, 1 zi suportata de angajator, 7 din FNUASS.

2. 3. 4. si 5. Corect

Multumesc pentru raspuns!
Mai sunt si alte coduri de boala, inafara de 08-sarcina si lauzie, pentru care indemnizatia se suporta integral din FNUASS?

Ce alte particularitati mai cunoasteti la concediile medicale?
Cititi OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate si Normele de aplicare a ei si veti gasi acolo tot ce va intereseaza.
Puteti sa-mi confirmati ca pentru codurile 08-sarcina si lauzie, codul 09-ingrijire copil bolnav... si cod 15-risc maternal indemnizatia se suporta integral din FNUASS?
Multumesc.
Ceea ce doriti dvs va confirma textele de lege , si anume:

- Indemnizatia pentru concediu de maternitate
Art. 25 din OUG 158/2005
(1)Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
(2)Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

- indemnizatia de risc maternal
Art. 31 din OUG 158/2005
(1)Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
(2)Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
....

- indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav
Art. 26 din OUG 158/2005
(1)Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
(2)Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Zile concediu medicale suportate de angajator varvarici varvarici Cate zile din concediul medical sunt suportate de angajator? Care este legea care reglementeaza acest lucru? (vezi toată discuția)
Concediul medical (sarcina si lauzie cod idemnizatie 08) manuela07 manuela07 Buna ziua am si eu o nelamurire legata de plata concediilor medicale ,eu am fost in concediu medical de sarcina si lauzie o perioada de 103 zile cocediu ce ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal nana82 nana82 Buna ziua, sunt o viitoare mamica si as dori sa stiu daca intru in concediu de risc maternal cum se calculeaza salariul pt ca d-soara care se ocupa de salarii ... (vezi toată discuția)