avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este posibila vanzare unui imobil fara dezbaterea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este posibila vanzare unui imobil fara dezbaterea mostenirii?

buna ziua! am si eu o nelamurire in legatura cu vanzarea unui apartament care este pe numele parintilor, iar unul dintre ei este decedat de 3 ani si nu am dezbatut taxa de mostenire. Intrebarea mea este daca este posibil sa vindem imobilul, fara taxa de mostenire, insa la vanzare sa fim prezenti amandoi, atat eu cat si tatal meu, mentionand faptul ca nu mai am frati.
O alta intrebare ar fi daca la dezabatearea taxei de mostenire se achita vreun impozit la stat, pe langa onorariul notarial.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:19, 25 Februarie 2015
Pana când nu dezbateți succesiunea si nu obțineți un certificat de moștenitor in care sa fie trecute bunurile dobândite de pe urma defunctului părinte, nu puteți dovedi calitatea de proprietar pe o cota din apartamentul rspectiv
1.Nu, trebuie mai intai sa dezbateti mostenirea si abia ulterior puteti sa vindeti.
Este necesara dezbaterea mostenirii pentru ca dupa decesul unei persoane se pune problema stabilirii mostenitorilor, a bunurilor ce compun masa succesorala si a intinderii drepturilor succesorale ( a cotelor mostenitorilor), prin urmare toate acestea se constata prin certificatul de mostenitor fara de care nu puteti proceda la vanzare.
2.Da, veti achita si un impozit la stat de 1% din valoarea bunurilor succesorale , impozit care ar fi putut fi evitat daca ati fi dezbatut succesiunea in termen de 2 ani de la data decesului defunctei.
Trebuie sa se procedeze la dezbatarea succesiunii, pentru a se perfecta un act de vanzare-cumparare, in ceea ce priveste bunul inclus in masa succesorala partajabila.



Certificatul de mostenitor va atesta dreptul dumneavoastra asupra bunului indiviz , dobandit in urma dezbaterii succesorale.




Certificatul de mostenitor atesta calitatea de mostenitor, cotele -parti din dreptul de proprietate dobandite .



Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a fi parcursa procedura dezbaterii succesorale.



Avand in vedere calitatea bunului dobandit prin devolutiune legala, toti coproprietarii trebuie sa-si exprime acordul de vointa, in vederea perfectarii contractului de vanzare-cumparare ( numai cota-parte din dreptul de proprietate ce revine fiecaruia dintre comostenitori poate fi instrainata fara acordul celorlalti).



Adresati-va notarului public, in vederea dezbaterii succesorale.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil fara dezbaterea de mostenire. mtudor94 mtudor94 Buna ziua tuturor!Va rog sa ma ajutati cu un raspuns!Eu si surorile mele vrem sa vindem un apartament care a fost in proprietatea parintilor nostrii.Tatal a ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren fara dezbatere succesiune razvanboss razvanboss Buna ziua, As dori sa stiu daca se poate vin un teren extravilan de 1000 mp - vie, daca nu s-a dezbatut succesiunea. De pe urma defunctului au ramas 2 ... (vezi toată discuția)
Certificat de calitate mostenitor Linel Linel Buna ziua doresc o informatie pentru certificatul de calitate mostenitor, ce rol are acesta si daca pot pune in vanzare un teren de exemplu cu acest ... (vezi toată discuția)