avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz din partea angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz din partea angajatorului

Buna seara,
Am o problema la locul de munca, am fost in concediu medical 5 zile, acordat de catre medicul de familie,am anuntat angajatorul inca din prima zi ca nu pot veni la serviciu si ca am concediu medical(fiind bolnav), in acest timp s-a intervenit asupra programului de lucru(planificare) si am fost trecut 3 zile din concediul medical, ca fiind liber, urmand ca mai apoi sa recuperez orele nelucrate in timp ce eram in concediu medical.Concediul medical e mai mult ca posibil sa nu mi-l plateasca, eu l-am dus la serviciu dar nu e vizat la medicina muncii.Mentionez ca am un contract de munca partial de 6 ore, iar eu sunt nevoit sa imi fac norma de recuperat, adica sa vin cate 11 ore la serviciu(cu o ora pauza) timp de 3 zile.
In acest caz, daca eu nu voi respecta decizia angajatorului(sa vin 11 ore la lucru) si sa vin doar 6 ore cat e normal, risc vreo sanctiune disciplinara/sa fiu dat afara?
Mentionez ca am facut si o sesizare la ITM in acest caz, si cei de acolo mi-au spus sa imi efectuez norma de lucru normala de 6 ore.
Va multumesc pentru timpul acordat si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:38, 26 Februarie 2015
alexlipo88 a scris:

Buna seara,
...
In acest caz, daca eu nu voi respecta decizia angajatorului(sa vin 11 ore la lucru) si sa vin doar 6 ore cat e normal, risc vreo sanctiune disciplinara/sa fiu dat afara?
Mentionez ca am facut si o sesizare la ITM in acest caz, si cei de acolo mi-au spus sa imi efectuez norma de lucru normala de 6 ore.
Va multumesc pentru timpul acordat si astept un raspuns.



Nu aveti cum sa munciti 11 ore/zi , atat timp cat in c.i.m. este prevazut un timp de munca de 6 ore/zi.

In caz contrar, reveniti la ITM/Inspectia Muncii cu o noua sesizare scrisa.

Chiar daca s-ar ajunge la concedierea dvs pentru un astfel de motiv (!!!), aveti posibilitatea sa contestati decizia de concediere, intrucat salariatii incadrati cu c.i.m. cu timp partial au interdictia de a efectua ore suplimentare.
Va multumesc pentru raspuns.Astazi am fost la serviciu normal 6 ore si in urma unei discutii avute cu şeful din care i-am spus clar ca nu recuperez orele, am fost amenintat ca voi fi dat afara daca nu respect decizia lui.
Daca imi dau demisia la zi as avea ceva de pierdut? Se mai ia in considerare sesizarea de la ITM? Eu nu mai pot continua serviciul in conditiile astea.Va multumesc pentru un raspuns.
Sesizarea dvs catre ITM nu are nicio legatura cu faptul ca doriti sa va dati demisia sau ca v-ati dat demisia..

ITM-ul va raspunde petitiei dvs in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia. Termenul putand fi prelungit cu inca 15 zile in anumite situatii.
Va multumesc.Maine imi voi depune demisia cu art 81 alin.8 .Angajatorul a spus ca imi va plati concediul medical chiar daca sunt trecut liber in program.Conform legislatiei eu nu cred ca va fi platit in liber.Mai mult, trebuie sa mi se plateasca cel putin 15 zile de concediu de odihna neefectuat. Pot face sesizare doar daca nu mi se respecta dreptul(nu se platesc ambele concedii dupa lichidare? Sau nu pot face sesizare pe presupuneri, pana nu am dovada platii(fluturasul de salariu?) va multumesc
Numai daca nu vi se platesc drepturile, puteti face sesizare , astfel:
- pentru neplata salariului la ITM/Inspectia Muncii

- pentru neplata concediului medical la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre concediere alina240 alina240 Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi daca se poate. Cumnatul meu a lucrat pana de curand la o firma de constructii si din cauza ca i-a intarziat salariul i-a ... (vezi toată discuția)
Concediu medical constantin2020 constantin2020 Bună ziua, lucrez la privat si m-am lovit de o problemă bizară, am avut concediu medical un anumit nr de zile si cei de la resurse umane mi-au spus că am ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca mihai_901 mihai_901 Buna ziua! Am fost astazi la munca de dimineata si dupa ce am semnat condica seful de tura mi-a spus ca trebuie sa parasesc fabrica unde lucrez si sa vin dupa ... (vezi toată discuția)