avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de acces, drepturi si obligatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de acces, drepturi si obligatii

Buna ziua,

Mama mea si un unchi, detin doua terenuri pe un deal prin care alti vecini trec catre proprietatile lor. Accesul vecinilor a fost asigurat de foarte multi ani ("drumul" facut de acesti vecini este vizibil pe Google Earth), in conditiile in care au distrus terenul de acces aflat in proprietatea mamei si unchiului meu.
In 2014 unchiul meu a inceput sa prezinte semne de senilitate. Fiicele dansului au constatat ca pe drumul de acces s-a trecut cu masini de tonaj si ca s-au depozitat pe acest teren, pietris si masini. Au chemat politia si au facut sesizare la parchet. S-au facut poze etc. si am inteles ca s-a blocat accesul pentru masini. Nu avem inca un raspuns la aceasta sesizare, dar in schimb doi vecini (proprietari sau concesionari) au dat in judecata pe mama si pe fratele ei pentru ca nu au acces la proprietatile lor. Mentionez ca aceste persoane nu au contactat-o niciodata pe mama pentru a cere acest acces (nici verbal si nici in scris) dealtfel nici nu stim cine sunt. Nu stiu daca unchiul meu a semnat vreo intelegere cu ei, mai degraba cred ca a fost o intelegere de buna vecinatate.

Am citit pe forum puncte de vedere diferite despre dreptul la acces pe o proprietate si sper ca acest drept nu este un fel de "cuiul lui Pepelea" pentru ca nu stiu unde se termina drepturile si unde incepe abuzul.
Prin urmare, va rog sa imi spuneti care este legea care stabileste drepturile si obligatiile proprietarilor care trebuie sa asigure accesul la proprietatile vecine si ce poate mama mea sa faca pentru a -si proteja drepturile si proprietatea?

o zi buna











Cel mai recent răspuns: rodica_mo , utilizator 19:35, 8 Martie 2015
rodica_mo a scris:

Prin urmare, va rog sa imi spuneti care este legea care stabileste drepturile si obligatiile proprietarilor care trebuie sa asigure accesul la proprietatile vecine si ce poate mama mea sa faca pentru a -si proteja drepturile si proprietatea?


Este Dreptul de trecere - art.617-620 CC, este Servitutea - art.755-772. mama dvs. se poate opune sau nu in functie de situatia de la fata locului, nu stim care este starea de fapt existenta.
Dreptul de trecere îl are orice fond înfundat, care nu are pe unde să iasă la drumul public.
Faptul că respectivii au trecut de mai mulți ani pe respectiva suprafață( pe prop.mamei și a unchiului) nu reprezintă constituirea unui drum de servitute în lipsa unei convenții scrise. Probabil vecinii au solicitat crearea unui drum de servitute sau printr-o actiune confesorie au solicitat recunoasterea acelei vechi.La acțiunea formulată, mama d-voastră poate face o cerere reconvențională în care să ceară ca respectivii să amenajeze drumul, să circule .., etc.Prin instanță se va stabili dacă acesta este drumul cel mai scurt , dacă poate să treacă și pe la alți vecini, și astfel să fie prejudiciul cât mai mic. Un avocat!!!!!!!!!!
Multumesc mult. O sa studiem legea si o sa contactam un avocat pentru a ne proteja drepturile.




Multumesc pentru raspuns.

Mama nu a semnat niciun document cu niciunul dintre vecinii (mai vechi sau mai noi). Nu a fost solicitata.

Cert este ca nu s-au luat in calcul si alte drumuri posibile si mai scurte (alti vecini cu care se invecineaza si au acces la drumul public).

Vom apela asa cum ne-ati sugerat, la un avocat.

În cazul în care există căi de acces mai scurte, solicitați introducerea acelor vecini în acțiunea existentă pt.că în caz de expertiză instanța să aibă la îndemână mai multe posibilități de căi de acces și va opta pt. calea cea mai scurtă. indiferent că până în prezent trecerea s-a făcut pe prop. mamei.

Alte discuții în legătură

Eliberare autorizatie de constructie fara cale de acces catre un drum public MariusAnA MariusAnA Buna ziua ! Am o problema care am aflat-o de curand, legata de calea de acces catre o proprietate pe care se afla in prezent si o casa in constructie. In ... (vezi toată discuția)
Nedumerire privind limita de terenuri si caile de acces la terenuri. ContSters231903 ContSters231903 Buna ziua!! Sunt foarte nedumerit si pot sa zic si suparat..Parintii mei au un teren lasat mostenire de catre parintiii lui tata unde si-au construit si ... (vezi toată discuția)
Certificat de urbanism - drum de servitute insuficient raluca1st raluca1st Buna ziua As avea nevoie de un sfat in problemele pe care le-am intampinat in incercarea de a obtine certificat de urbanism pentru un teren aflat in zona ... (vezi toată discuția)