avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de acces, drepturi si obligatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de acces, drepturi si obligatii

Buna ziua,

Mama mea si un unchi, detin doua terenuri pe un deal prin care alti vecini trec catre proprietatile lor. Accesul vecinilor a fost asigurat de foarte multi ani ("drumul" facut de acesti vecini este vizibil pe Google Earth), in conditiile in care au distrus terenul de acces aflat in proprietatea mamei si unchiului meu.
In 2014 unchiul meu a inceput sa prezinte semne de senilitate. Fiicele dansului au constatat ca pe drumul de acces s-a trecut cu masini de tonaj si ca s-au depozitat pe acest teren, pietris si masini. Au chemat politia si au facut sesizare la parchet. S-au facut poze etc. si am inteles ca s-a blocat accesul pentru masini. Nu avem inca un raspuns la aceasta sesizare, dar in schimb doi vecini (proprietari sau concesionari) au dat in judecata pe mama si pe fratele ei pentru ca nu au acces la proprietatile lor. Mentionez ca aceste persoane nu au contactat-o niciodata pe mama pentru a cere acest acces (nici verbal si nici in scris) dealtfel nici nu stim cine sunt. Nu stiu daca unchiul meu a semnat vreo intelegere cu ei, mai degraba cred ca a fost o intelegere de buna vecinatate.

Am citit pe forum puncte de vedere diferite despre dreptul la acces pe o proprietate si sper ca acest drept nu este un fel de "cuiul lui Pepelea" pentru ca nu stiu unde se termina drepturile si unde incepe abuzul.
Prin urmare, va rog sa imi spuneti care este legea care stabileste drepturile si obligatiile proprietarilor care trebuie sa asigure accesul la proprietatile vecine si ce poate mama mea sa faca pentru a -si proteja drepturile si proprietatea?

o zi buna











Cel mai recent răspuns: rodica_mo , utilizator 19:35, 8 Martie 2015
De cele mai multe ori astfel de "fundaturi" apar ca urmare a unor dezmembrari de terenuri mai mari, iar servitutea de trecere este asigurata prin celelalte parcele ale terenului initial, parcele care sunt la drum.
Exemplu: eu am o curte si rup din ea "fundul" pe care il vand si pastrez "fata"; in mod normal trebuie sa asigur servitutea de trecere prin contractul de vanzare-cumparare, nu sa oblig ulterior vecinul din spate sa-i dea aceasta servitute (pe principiul ca traseul este mai scurt pe la vecin...). Mi se pare absurd ca sa incarc vecinul de obligatii, cand in mod evident eu trebuie sa asigur asta...
Buna seara,

Mai sus de terenurile in discutie era o singura casa pe vremuri si in rest paduri si fanete. Vecinii mai noi fie au primit mosteniri in zona respectiva fie au cumparat sau concesionat terenuri. Nu stim cati sunt si cine sunt acesti vecini. Pot fi de la an la an mai multi, pt ca in spatele acestui deal este un alt deal s.a.m.d.

Exista si alt drum mai scurt pe care puteau sa il foloseasca dar nu s-au inteles cu proprietarul acelui teren. Si acest drum e vizibil pe Google Earth.


o seara buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare autorizatie de constructie fara cale de acces catre un drum public MariusAnA MariusAnA Buna ziua ! Am o problema care am aflat-o de curand, legata de calea de acces catre o proprietate pe care se afla in prezent si o casa in constructie. In ... (vezi toată discuția)
Nedumerire privind limita de terenuri si caile de acces la terenuri. ContSters231903 ContSters231903 Buna ziua!! Sunt foarte nedumerit si pot sa zic si suparat..Parintii mei au un teren lasat mostenire de catre parintiii lui tata unde si-au construit si ... (vezi toată discuția)
Certificat de urbanism - drum de servitute insuficient raluca1st raluca1st Buna ziua As avea nevoie de un sfat in problemele pe care le-am intampinat in incercarea de a obtine certificat de urbanism pentru un teren aflat in zona ... (vezi toată discuția)