avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Violarea secretului corespondentei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Violarea secretului corespondentei

Buna ziua,
Am o intrebare in legatura cu violare secretului corespondentei.
Cazul meu: am avut de primit un plic cu documente. La destinatar, era trecut numele meu si adresa firmei la care lucrez, fara sa fie specificat numele firmei. Curierul, in loc sa imi inmaneze personal plicul, l-a lasat la departamentul HR, unde cineva se pare ca a semnat de primire. Am fost anuntat de existenta plicului, dupa care, am observat ca a fost deschis. Persoana de la HR mi-a confirmat ca a deschis plicul personal, dar ca nu a vazut nimeni altcineva ce era in plic :). Ca explicatie, mi s-a spus ca exista o regula interna conform careia au voie sa deschida plicurile angajatilor, pentru o flexibilizare in modul de plata al unor facturi. Banuiesc, nu sunt sigur, ca regula este una nescrisa, impusa de un superior.
Intrebarea mea este urmatoarea: angajatorul poate sa foloseasca o interpretare care i-ar da dreptul sa deschida corespondenta ? (de ex: ca plicul a sosit pe adresa firmei, chiar daca era pe numele meu). Poate exista vreo nuantare din partea lui?
Cel mai recent răspuns: Sebastian Simon , Avocat 18:59, 4 Martie 2015
Buna seara!

art. 302 (1)Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

In cazul dvs., avand in vedere ca plicul era adresat dvs., chiar daca avea adresa firmei, consider ca exista infractiunea de violare a secretului corespondentei.

Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violarea corespondentei ethel ethel Buna seara, Cineva primeste o instiintare cum ca intr-o data stabilita de furnizorul de apa i se va schimba contorul de apa. Destinatarul nu poate prelua ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei Maria Micu Maria Micu Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac daca cineva ne violeaza corespondenta a intrat si pe adresa de mail- mi-a trimis un mesaj cu o adresa care nu-mi apartine ? (vezi toată discuția)
Va salut cu respect ! partenera mea de viata mi-a spart parola ... Ex nihilo nihil Ex nihilo nihil Va salut cu respect ! Partenera mea de viata mi-a spart parola telefonului si a navigat fara consimtamantul meu (desigur), prin aplicatiile mele sociale si ... (vezi toată discuția)