avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Urmarire penala - Urgent
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Urmarire penala - Urgent

Buna ziua,

Este posibil sa fii sub urmarire penala fara a ti se aduce la cunostinta acest lucru si fara ca macar sa stii de ce esti invinuit? Cum poti afla daca esti sub urmarire penala?

Situatia e urmatoarea: la institutia la care lucrez s-a produs un accident de munca si vina pt producerea lui mi-a fost imputata ad-hoc mie. Desi cazul a fost solutionat de ITM la momentul respectiv - fara a reiesi ca eu as avea vreo vina - in institutie umbla zvonul ca acum as fi sub urmarire penala. In acelasi timp, mai multe persoane din politie au trecut pe la director - cineva chiar azi - cerand documente in acest caz. Situatia devine extrem de stresanta, as vrea sa stiu cum pot afla daca sunt sau nu urmarita penal.
Cel mai recent răspuns: Rebecca199505 , utilizator 02:15, 11 Aprilie 2018
veti fi instiintat daca se va incepe urmarirea penala si veti fi chemat pentru a da declaratii.
Multumesc de raspuns.

Pana acum nu am fost instiintat, desi se pare ca urmarirea a inceput. Insist cu intrebarea: Este posibil ca urmarirea sa fie inceputa fara ca eu sa fi fost instiintat?

Si revin cu intrebarea anterioara: Cum aflu daca exista o urmarire penala impotriva mea?

Va rog mult sa-mi raspundeti. Multumesc anticipat.
Subiect: RE: urmarirea penala

Desfasurarea urmaririi penale-- veti fi instiintat printr-o citatie de locul, data si ora cand trebuie sa va prezentati pt declaratii, o sa vi se aduca la cunostinta motivul pt care ati fost citat -calitatea : invinuit, martor, complice....

Art. 228: Inceperea urmaririi penale

(1) Organul de urmarire penala sesizat in vreunul din modurile prevazute in art. 221 dispune prin rezolutie inceperea urmaririi penale, cand din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergatoare efectuate nu rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute in art. 10, cu exceptia celui de la lit. b1).

(11) Rezolutia de incepere a urmaririi penale va cuprinde data si ora la care s-a dispus inceperea urmaririi penale si va fi inregistrata intr-un registru special.

(2) In cazul aratat in art. 10 lit. b1), organul de urmarire penala inainteaza dosarul procurorului cu propunerea de a dispune scoaterea de sub urmarire penala.


(31) Rezolutia de incepere a urmaririi penale, emisa de organul de cercetare penala, se supune confirmarii motivate a procurorului care exercita supravegherea activitatii de cercetare penala, in termen de cel mult 48 de ore de la data inceperii urmaririi penale, organele de cercetare penala fiind obligate sa prezinte totodata si dosarul cauzei.

(4) Daca din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergatoare efectuate dupa primirea plangerii sau denuntului rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute in art. 10, cu exceptia celui de la lit. b1), organul de urmarire penala inainteaza procurorului actele incheiate cu propunerea de a nu se incepe urmarirea penala.

(5) Daca procurorul constata ca nu sunt intrunite conditiile aratate in alin. 4, restituie actele organului de urmarire penala, fie pentru completarea actelor premergatoare, fie pentru inceperea urmaririi penale.

(6) In cazul in care procurorul este de acord cu propunerea, o confirma prin rezolutie motivata. Copie de pe rezolutie se comunica persoanei care a facut sesizarea, precum si, dupa caz, persoanei fata de care s-au efectuat acte premergatoare. Dispozitiile art. 245 alin. 1 lit. c1) se aplica in mod corespunzator.

(61) Impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale se poate face plangere la instanta de judecata, potrivit art. 2781 si urmatoarele.

(7) Daca ulterior se constata ca nu a existat sau ca a disparut imprejurarea pe care se intemeia propunerea de a nu se incepe urmarirea penala, procurorul infirma rezolutia si restituie actele organului de urmarire, dispunand inceperea urmaririi penale.

Art. 229: Invinuitul

(1) Persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala se numeste invinuit cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa.

Art. 230: Scoaterea de sub urmarire cand fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni

(1) Procurorul, sesizat potrivit art. 228 alin. 2, dispune prin ordonanta scoaterea de sub urmarire penala si instiinteaza despre aceasta, cand este cazul, persoana care a facut sesizarea.

Art. 231: Restituirea dosarului pentru continuarea cercetarii penale

(1) Daca procurorul, sesizat potrivit dispozitiilor art. 228 alin. 2, constata ca nu este cazul sa scoata de sub urmarire, restituie dosarul organului de cercetare penala pentru continuarea cercetarii penale.

Art. 232: Restituirea dosarului pentru inceperea sau continuarea urmaririi penale

(1) Daca procurorul i-a restituit, in temeiul art. 228 alin. 5 sau al art. 231, actele si dosarul, organul de urmarire penala continua efectuarea actelor premergatoare sau, dupa caz, incepe ori continua urmarirea penala, procedand la efectuarea acestora, potrivit legii, si tinand seama de imprejurarile speciale ale fiecarei cauze.

Art. 233: Arestarea preventiva a invinuitului

(1) In cursul efectuarii cercetarii penale, daca organul de cercetare considera ca sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru luarea masurii arestarii preventive a invinuitului, face propuneri in acest sens si le inainteaza procurorului.

(2) Daca procurorul, dupa ce examineaza dosarul cauzei, constata ca este cazul sa se ia masura arestarii preventive a invinuitului, procedeaza potrivit art. 146.

Art. 234: Propuneri facute de organul de cercetare penala

(1) Daca organul de cercetare penala considera ca sunt temeiuri pentru punerea in miscare a actiunii penale, face propuneri in acest sens, pe care le inainteaza
procurorului.

(2) Organul de cercetare penala, daca considera ca sunt intrunite si conditiile prevazute de lege pentru luarea masurii arestarii preventive a inculpatului, procedeaza in acelasi mod.

Art. 235: Punerea in miscare a actiunii penale prin ordonanta

(1) Procurorul se pronunta asupra punerii in miscare a actiunii penale dupa examinarea dosarului.

(2) Daca procurorul este de acord cu propunerea, pune in miscare actiunea penala prin ordonanta.

(3) Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale trebuie sa cuprinda, pe langa mentiunile aratate in art. 203, date cu privire la persoana inculpatului, fapta pentru care este invinuit si incadrarea juridica a acesteia.

Art. 236: Arestarea preventiva a inculpatului

Procurorul sesizat potrivit art. 234, daca pune in miscare actiunea penala si daca apreciaza ca sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru luarea masurii arestarii preventive a inculpatului, procedeaza potrivit art. 1491.

Art. 237: Continuarea cercetarii si ascultarea inculpatului

(1) Dupa aducerea la indeplinire a dispozitiilor art. 233-236, procurorul, daca este cazul, dispune continuarea cercetarii penale. Organul de cercetare penala continua efectuarea actelor de cercetare, fiind obligat sa respecte si dispozitiile date de procuror.

(2) Daca procurorul a pus in miscare actiunea penala, organul de cercetare penala il cheama pe inculpat, ii comunica fapta pentru care este invinuit si ii da explicatii cu
privire la drepturile si obligatiile pe care le are. Atunci cand inculpatul nu locuieste in tara, organul de cercetare penala va tine seama, la fixarea termenului de prezentare in
fata acestuia, de reglementarile speciale privind asistenta judiciara internationala in materie penala.

(3) Organul de cercetare penala pune in vedere inculpatului aflat in stare de libertate ca este obligat sa se prezinte la toate chemarile ce i se vor face in cursul procesului penal si ca are indatorirea sa comunice orice schimbare de adresa.

(4) Organul de cercetare penala va continua urmarirea si fara a-l asculta pe inculpat, cand acesta este disparut, se sustrage de la cercetare sau nu locuieste in tara.

Art. 238: Extinderea cercetarii penale

(1) Organul de cercetare penala, daca constata fapte noi in sarcina invinuitului cercetarii penale sau inculpatului ori imprejurari noi care pot duce la schimbarea incadrarii juridice a faptei pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale ori s-a pus in miscare actiunea penala sau date cu privire la participarea si a unei alte persoane la savarsirea acelei fapte, este obligat sa faca propuneri procurorului pentru extinderea cercetarilor penale sau schimbarea incadrarii juridice. Propunerile se inainteaza in cel mult 3 zile de la data constatarii faptelor, imprejurarilor sau persoanelor noi. Procurorul va decide, prin ordonanta, in cel mult 5 zile.
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
Lavinia-Ionela Costica, Consilier juridic
ramiha a scris:

Multumesc de raspuns.

Pana acum nu am fost instiintat, desi se pare ca urmarirea a inceput. Insist cu intrebarea: Este posibil ca urmarirea sa fie inceputa fara ca eu sa fi fost instiintat?

Si revin cu intrebarea anterioara: Cum aflu daca exista o urmarire penala impotriva mea?

Va rog mult sa-mi raspundeti. Multumesc anticipat.


Daca nu ati fost audiata, in cazul acesta nu a fost inceputa urmarirea penala.
Se fac cercetari deocamdata.
Este foarte probabil sa fiti audiata.
Aveti dreptul de a fi asistata de avocat.

Aveti dreptul de a adresa o cerere parchetului pentru linistea dvs.
Cererea este insa recomandabil sa fie facuta de avocat.

avocat Claudiu Lascoschi
Infractiunile in domeniul protectiei muncii( accidente de munca) sunt in competenta de cercetare a procurorului. Politia poate fi delegata de procuror pentru efectuarea anumitor activitati in cadrul urmaririi penale.
Urmarirea penala se incepe, de regula, "in rem", adica pentru fapta.
Cand se cunoaste si faptuitorul, atunci se incepe urmarirea penala si "in personam" adica si impotriva acelei persoane care a comis fapta.
Cu siguranta daca este vorba de un accident de munca, urmarirea penala a fost inceputa "in rem" si ca urmare se fac cercetari pentru stabilirea celor care sunt vinovati de producerea accidentului de munca.
Aducerea la cunostinta a invinuirii, deci a faptului ca esti urmarit penal, se face de organul de urmarire penala prin aducerea la cunostinta a invinuirii(infractiunea de care te faci vinovat conform codului penal sau altei legi cu sanctiuni penale) si in ce consta fapta pentru care esti invinuit(urmarit penal), ocazie cu care ti se cere o declaratie scrisa personal cu privire la fapta de care esti invinuit si ti se ia si o decalaratie pe formular de invinuit/inculpat
Ti se aduce cu acel prilej la cunostinta si faptul ca ai dreptul sa fi asistat de un avocat , ca ai dreptul de a nu face nicio declaratie, precum si faptul ca decalaratiile tale pot fi folosite si impotriva ta.
Daca nu ati fost chemat de organul de urmarire penala(de procuror) si nu ati dat o declaratie in conditiile aratate mai sus, poate nu s-a inceput urmarirea penala.
Daca insa , un astfel de raspuns, daca s-a inceput sau nu urmarirea penala impotriva dvs., va este necesar intr-o anumita problema, va puteti adresa parchetului cu o cerere .
De regula aducerea la cunostinta a invinuirii, a faptului ca o persoana este urmarita penal are o anumita incarcatura psihologica si sunt oameni care datorita pregatiririi si starii psihice ( cand esti chemat la politie sau parchet, numai bine nu te simti) pot claca. De aceea , invinuirea se aduce la cunostinta in conditiile aratate mai sus .

Alte discuții în legătură

Urmarirea penala maran maran Buna ziua, As vrea sa stiu daca trebuie sa fi anuntat in momentul in care s-a inceput urmarirea penala impotriva ta si daca apare ceva pe cazier(pentru ... (vezi toată discuția)
Exemplificare termen ! tutu12 tutu12 Termenul : ,,[b]este pusa in miscare actiunea penala [/b]....'' reprezinta inceperea audierii de catre organele de politie a audierii reclamantului, paratului ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a fi reprezentat de un avocat. noiembriesm noiembriesm Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti in ce conditii o persoana poate solicita sa fie reprezentata de un avocat. Sa zicem ca sunt implicat intr-un ... (vezi toată discuția)