avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Maternitate la contract pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Maternitate la contract pe perioada determinata

Buna,
Ce spune legea in cazul in care angajata are contract pe perioada determinata, iar contractul expira inainte ca aceasta sa nasca? Mai are drept la maternitate? Angajatorul este obligat sa nu concedieze angajata insarcinata, dar este obligat sa ii prelungeasca contractul de munca?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Honey32 , utilizator 20:24, 17 Martie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1. - Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56 (1), lit.i) din Codul muncii), la data expirarii termenului entru acre a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.
- Pe perioada valabilitatii CIM nu puteti fi concediata.
- CIM se poate prelungi numai daca angajatorul este de acord.

2. Daca intrati in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) inainte de incetarea CIM aveti doua solutii:

a) - Va prezentati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) cu certificatele medicale pentru a fi platite.
- Dupa terminarea concediului de maternitate veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

b) - Va inregistrati la Agentia de Somaj (daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj), chiar daca sunteti in concediu de maternitate.
. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
Multumesc frumos pentru clarificari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi gravida Cristyna92 Cristyna92 Buna ziua Sunt angajata la o firma cu contract pe determinat ,lucrez la aceasta firma de aprox 1 an si 2 luni si in tot timpul acesta mi s-a facut ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil florinacpordos florinacpordos Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa Nasc in jurul datei de 8 octombrie 2015. Muncesc cu contract de munca pe perioada determinata de la 1 septembrie ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate OanaFacas1988 OanaFacas1988 Buna ziua , Sunt insarcinata in 15 saptamani, lucrez ca si consilier Clienti la o banca si am contractul de munca pe perioada determinata, urmand sa intru ... (vezi toată discuția)