avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acte necesare iesire din tara minor!
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acte necesare iesire din tara minor!

Salut, am 17 ani si as vrea sa stiu exact ce acte imi trebuiesc pentru a pleca din tara timp de 2 saptamani. Stiu doar ca imi trebuie procura de la ambii parinti dar mai este ceva ce imi scapa?:)
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:28, 12 Martie 2015
Mai trebuie un adult care sa te insoteasca :) Ceea ce numesti tu procura este de fapt o declaratie acord ca tu sa parasesti tara insotit de persoana X, in perioada Y, in UE sau unde mergeti.
Insotitorul tau trebuie sa detina si un certificat de cazier judiciar.
Nu m-am exprimat corect si nu s-a inteles mesajul.
Eu o sa plec singur fara parintii mei sau insotitor. Ce stiu este ca imi trebuie o procura ca parintii mei sunt de acord ca pot pleca in vacanta la matusa mea.

Multumesc pentru raspunsul rapid. :)
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
Andyandy22, utilizator
Eu cred ca tu nu ai inteles :) Esti minor, nu poti iesi neinsotit de un adult din tara.
Uite ce zice politia de frontiera despre conditiile de iesire din tara pentru minorii romani:
[ link extern ]

Varianta simpla este sa pleci cu avionul, caz in care se poate plati un insotitor de bord care sa iti poarte de grija si sa te ''predea'' matusii la aeroport. Altfel orice varianta ai alege (autocar, tren etc.) nu poti calatori singur.

Declaratia acord (procura, cum i-ai zis tu) are forma asta si e stabilita prin lege:
[ link extern ]

Ca idee despre ce inseamna calatoria cu avionul in grija unui insotitor de bord:
[ link extern ]
Buna seara!

Am sunat mai devreme la politia de frontiera a aeroportului Henri Coanda si am cerut informatii in legatura cu aceasta calatorie. Primul raspuns a fost ca nu DAR i-am spus domnului politist de la frontiera despre compania de zboruri RyanAir ( aceasta companie spun clar ca cei de peste 16 ani nu au nevoie de insotitor de zbor si ca sunt trecuti ca si adulti ) iar el mi-a spus ca atunci imi trebuie doar o declaratie de la ambii parinti ca sunt de acord sa ma lase sa zbor la matusa mea.

Astept opinia dumneavoastra. :)
Niciun notar n-o sa le ia o astfel de declaratie parintilor:
el mi-a spus ca atunci imi trebuie doar o declaratie de la ambii parinti ca sunt de acord sa ma lase sa zbor la matusa mea

pentru ca in declaratie trebuie sa scrie ca sunt de acord sa calatoresti insotit de cineva, nu ca sunt de acord sa te lase sa pleci in vacanta.
Pe declaratie trebuie scris ca sunt de acord sa calatoresti insotit de un reprezentant al RyanAir.


Eu zic sa mergeti la notarul unde vor da ai tai sa dea declaratia si sa ii explice ce doresc, ii va lamuri.

Pune-mi link de la informatia asta:
aceasta companie spun clar ca cei de peste 16 ani nu au nevoie de insotitor de zbor si ca sunt trecuti ca si adulti

Nu pot fi ''trecuti ca adulti'' minorii, chiar daca 17 ani este intr-adevar o varsta foarte apropiata de a majoratului. Poate se refera la faptul ca nu se plateste taxa.

Suna la numarul asta: 021 9590, e numarul Politiei de frontiera, si intreaba ce trebuie sa scrie pe declaratia acord a ambilor parinti de calatorie a unui minor cu avionul. Poate cel de la Henri Coanda nu a inteles bine intrebarea.

Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2015
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calatorie minor in strainatate Dani gbr Dani gbr Buna ziua! As vrea sa stou daca se poate ca eu (16 ani) sa plec singura cu avionul din Anglia pentru ca termin mai repede scoala decat sora mea. De fiecare ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am avut o situație destul de neplăcută astazi ... Ceseu Ceseu Bună ziua, Am avut o situație destul de neplăcută astazi și vroiam sa știu dacă a fost legal cum a procedat politia de frontiera din aeroportul Henri ... (vezi toată discuția)
Parasirea tarii de catre un minor ToleaStefan ToleaStefan Buna ziua , Fiul meu urmeaza sa mearga in vacanta in SUA , el a primit viza turistica . El este minor ( are 17 ani si 5 luni ) , eu si mama lui suntem deacord ... (vezi toată discuția)