avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Remunerarea comitetului Asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Remunerarea comitetului Asociatiei de proprietari

Buna ziua.
As dori sa stiu in baza carei legi, sau dispozitii legale sunt remunerati cenzorul, presedintele de asociatie si administratorul de bloc? La mine in bloc, cenzora si presedintele sunt scutiti de la plate intretinerii. Este legal acest lucru?? Pot cere sa mi se arate o dispozitie ce reglementeaza ca legal acest lucru? Si ce inseamna ''cota parte indiviziva'' si la ce serveste ea? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: VanessaRhett , utilizator 23:08, 18 Martie 2015
As dori sa stiu in baza carei legi, sau dispozitii legale sunt remunerati cenzorul, presedintele de asociatie si administratorul de bloc?

Legea in vigoare nr 230/2007 prevede
Art. 32
(1) Presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
Art. 33
(2) Cenzorul sau cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
Art. 35
(1) Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile, fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari sau care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplica in mod corespunzator prevederile art.21 alin.(2) si art.22 din prezenta lege.
(2) Persoanele fizice pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa

Cota parte indiviza reprezinta un procent pe care ar trebui sa il gasiti in contractul de proprietate si care obligatoriu ar trebui sa fie mentionat in acordul de asociere, adica documentul care a stat la baza formarii si infiintarii juridice a asociatiei de proprietari.si reprezinta cota aferenta apartamentului,spatiului cu alta destinatie din intreg imobilul
[ link extern ]

1. "As dori sa stiu in baza carei legi, sau dispozitii legale sunt remunerati cenzorul, presedintele de asociatie si administratorul de bloc?" RASPUNS: in baza legii 230/2007

2."La mine in bloc, cenzora si presedintele sunt scutiti de la plate intretinerii. Este legal acest lucru??" RASPUNS: nu este legal

3. " Pot cere sa mi se arate o dispozitie ce reglementeaza ca legal acest lucru?" RASPUNS: fireste ca da.

4." Si ce inseamna ''cota parte indiviziva'' si la ce serveste ea?" RASPUNS: cota parte indiviza este procentul dintr-o suta si care reprezinta ponderea suprafetei apartamentului dumneavostra in ansamblul blocului. Serveste la repartizarea unor cheltuieli cum sunt: salariile, cheltuielile administrative. Asadar, aveti o suprafata mai mare a proprietatii, platiti mai mult; si invers.

Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Indemnizarea presedintelui si cenzorului ales din cadrul asociatiei se face prin contract de mandat, asa cum vi s-a raspuns mai sus.
Contractul de mandat are aproape aceleasi contributii de plata catre fisc ca si CIM.

Aceste salarii si indemnizatii se repartizeaza pe lista de intretinere tuturor apartamentelor din bloc in functie de cota-parte indiviza.
Se considera evaziune fiscala acel mod de indemnizare a celor doi sub forma scutirii de plata intretinerii, iar consecintele pot fi importante.

Cota-parte indiviza se calculeaza, asa cum s-a raspuns mai sus, ca procent al suprafetei apartamentului, fie din suprafata totala a apartamentelor din bloc si foloseste in repartizarea acelor cheltuieli care privesc condominiul, cum ar fi salariile, indemnizatiile, reparatiile terasei in totalitate, reparatii la subsol pentru coloane de apa, caldura, canalizare care deservesc intregul bloc......
.... fie procent calculat ca raport intre suprafata apartamentului si suprafata totala a apartamentelor din scara respectiva si care cota-parte se foloseste pentru repartizarea cheltuielilor specifice scarii respective - plata ascensor, interfon, monitorizare video sau reparatii numai pe si pentru scara respectiva - coloane verticale de apa, canalizare, caldura, gaze, terasa numai pentru scara respectiva, reparatia liftului, zugravirea scarii, inlocuire de geam spart etc.
Multumesc mult!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este cota-parte la intretinerea de la bloc? elisia elisia Va rog f mult sa.mi spuneti ce inseamna cota-parte,rubrica care se afla pe lista unde sunt cotele de plata a intretinerii?Cand am intrebat pe administratorul ... (vezi toată discuția)
Plata caldura ivanvintilica ivanvintilica Locuiesc intr-un bloc racordat la incalzirea in sistem centralizat. Pe tronsonul unei scari in care am si eu apartamentul sunt singurul care am centrala ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata ?? aris_24 aris_24 Buna! Eu am fost plecat cu toata familia din tara pe mai multe luni si am facturi la intretinere cu zero persoane si am de platit pe luna in jur la 20 ron as ... (vezi toată discuția)